Пам'ять жертв наймасовішого розстрілу. У Рівному вшанували пам’ять євреїв, страчених нацистами в урочищі Сосонки. Щороку 6 та 7 листопада - рівняни та гості міста зі скорботою згадують події, коли було знищено понад 17 тисяч євреїв Рівного. Жертвами цієї страшної події стали невинні - чоловіки, жінки та діти.

Єврей Герш Фраєрман розповідає, про особливості вшановування пам'яті за іудейською традицією. Сьогодні таким чином вони згадують про одну з наймасовіших в історії України акцій Голокосту.

В урочищі Сосонки неподалік Рівного нацисти упродовж двох днів, 6 і 7 листопада 1941 року, стратили 17,5 тисяч євреїв. А в лісах неподалік поховані ще близько 7 тисяч людей. Це офіційні дані. За іншими підрахунками загинуло до 21 тисячі невинних жертв.

За різними даними, у передвоєнному Рівному мешкало трохи понад 40 тисяч осіб, з них 82 відсотки — євреї.

Це був наймасовіший розстріл євреїв на Рівненщині і третій за кількістю жертв в Україні, після Кам'янця-Подільського і Бабиного Яру в Києві. За радянських часів на місці страшного злочину стояв лише камінь при дорозі, а вже після здобуття Україною незалежності тут створили великий меморіал Сосонки.

Читайте також: У Рівному за розбещення дитини судитимуть пенсіонера