Понад півтори сотні історичних нарисів та ілюстрацій, які розповідають про життя краян від найдавніших часів і до сьогодення презентував автор нині у краєзнавчому музеї. Каже, аби написати цю книгу, йому довелося кілька десятиліть збирати та досліджувати сторінки історії.

Чеслав Хитрий корінний рівнянин. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Деякий час працював у різних газетах, а згодом у Рівне нському державному архіві. Зараз член національної спілки журналістів, а також краєзнавців України. Батько автора українець, мати — полячка тому польську мову почав вивчати ще в дитинстві. Це дозволило автору розширити поле досліджень.

Однак, найбільшою працею Чеслава Хитрого є "Минувшина Рівне нщини — далека і близька". Тут унікальні сторінки історії, які висвітлюють стосунки між Рівне нщиною та Польщею, публікації закордонних дослідників 20-го століття, довідки та біографії визначних осіб, а також проблеми культури та непрості людські долі. І все це доповнюють рідкісні ілюстрації різних часів

Почерпнути з видання трішки українсько-польської історії можуть усі охочі, каже автор. Адже подарував по кілька примірників усім бібліотекам та вишам Рівного. Крім цього, придбати книгу можна і у місцевих магазинах.