На Рівненщині зареєстрований черговий випадок ботулізму, який підтверджений лабораторно.

Це вже четвертий випадок з початку року, повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Захворів чоловік 42 років з селища Рокитне Сарненського району. Хворий вживав приварене солоне свиняче м’ясо герметично закрите в банці. Госпіталізований з домінуючими симптомами: кишковий розлад, діарея, порушення зору, двоїння в очах, утруднене ковтання їжі. Перебіг хвороби – середньої важкості. Наразі проводяться першочергові протиепідемічні заходи.

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.

Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки, та у кишківнику багатьох тварин. Збудник розмножується в анаеробному середовищі (безкисневе середовище), при цьому виділяється ботулінічний токсин. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин руйнується повністю. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.

Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в консервованих фруктах, овочах, грибах, в соленій і копченій рибі домашнього приготування, шинці. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті чи термічно оброблені.

Ботулізм супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.

Для запобігання захворювання на ботулізм важливе значення має споживання доброякісних харчових продуктів. Купуючи їх, обов’язково необхідно звертати увагу на термін придатності продуктів, зовнішні та смакові властивості (в більшості спожиті хворими на ботулізм харчові продукти були неякісні). При виготовленні домашніх виробів, необхідно дотримуватись технології приготування, режиму термічного оброблення, зберігання домашніх консервів. 

Читайте також: На Рівненщині стартувала заборона лову риби на зимувальних ямах