Влада чи громада? Мова йде про закупівлю в кредит дизельних маршруток для Рівного, яку ініціювала міська влада. Проти такого рішення виступали екоактивісти. Вони зібрали необхідну кількість голосів під петицією. Однак розглядати це питання на крайній сесії Рівнеради, депутати не захотіли. Більше про все це розповість Павло Невесенко.

Сесія Рівненської міської ради 26 вересня. Депутатам пропонують проголосувати за купівлю в кредит 20 сучасних автобусів середньої місткості з низькою підлогою, пандусами та місцями для людей з інвалідністю. У Департаменті інфраструктури та благоустрою тоді казали, таким чином закриють питання доїзду у найбільш проблемні точки Рівного та Квасилова.

Уже тоді до проєкту рішення в деяких депутатів виникли запитання. Та й самої доцільності купівлі дизельних автобусів.

Як виявилось згодом купівля автобусів обійдеться місту в 60 мільйонів гривень. Окрім цього 25 мільйонів треба буде сплатити на обслуговування самого кредиту.

Екоактивісти виступили проти такої закупівлі, зареєстрували відповідну петицію, яка за кілька днів набрала необхідну кількість голосів, аби її розглянули депутати.

Тоді на усі ці аргументи представники влади відповідали, що купівля дизельних маршруток необхідний крок, бо у разі блекауту ними можна було б перевозити пасажирів. І ще один сумнівний аргумент вони необхідні для евакуації.

Уже на крайній сесії Рівнеради депутати від фракцій ЄС та голос зареєстрували проєкт, який скасовував попереднє рішення щодо закупівлі 20 дизельних автобусів. Просили включити його в порядок денний.

Втім, таку ініціативу депутати не підтримали. Лише 9 міських обранців проголосували за. Відтак питання не розглядали у сесійній залі. Тому на цей час міська влада таки закупить 20 дизельних автобусів за 85 мільйонів гривень. Втім, противники такої ініціативи запевняють будуть виносите це питання на наступні засідання Рівнеради.

Читайте також: Після застілля викрав мікроавтобус: у Рівненському районі оперативники викрили зловмисника