Громадську організацію "Опора" зацікавили неспроможність деяких чиновників допускати громадськість до публічної інформації. Від початку виходу у світ однойменного закону Опорівці пів року моніторили 6 районів області.

Закон України "Про доступ до публічної інформації" чиновниками Рівне нщини виконується не належним чином. Принаймні так вважають представники "Опори" після того як пів року моніторили районні та обласні адміністрації і ради.

Та й тут є свої нюанси. Зокрема, надання відповіді на запит в електронному вигляді та шляхом запису на диск. Представники "Опори" кажуть, органи влади інколи відмовляють у такій відповіді, або ж виставляють рахунок за копіювання документів на носії. Що ж стосується оформлення сайтів, ситуація більш оптимістична. Проте, наповненість інформацією деяких, все ж не відповідає прийнятим нормам. Крім адміністративних послуг та відомостей про взаємодію з громадськістю, має постійно оновлюватися інформація і про діяльність установи.

Однією з обов'язкових умов виконання закону є облаштування у держустановах спеціальних місць для роботи з публічною інформацією. Однак, під час перевірок опорівці виявили, що здебільшого такі місця, колекціонують не повністю, або ж взагалі відсутні. Більше того, багато чиновники не знають про таку вимогу, кажуть в "Опорі". Тому й не створюються спеціальні підрозділи, які б займалися роботою з поширенням та роз'ясненням публічної інформації.

Опорівці кажуть, що саме через відсутність додаткового фінансування немає кому працювати з публічною інформацією в державних установах. Бо ж ніхто не бажає додатково працювати не отримавши за це гроші.