У Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб нагадують, що на Рівненщині у 2021 році зафіксували та підтвердили випадок паралічу, спричиненого поліовірусом.

Випадок поліомієліту підтверджено у півторарічної дитини з Рівненської області. Дівчинка була невакцинована через релігійні переконання батьків. Хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2 типу. Це перший випадок поліомієліту за останні 40 років у нашій області.

Спеціалістами ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ» проводиться епідеміологічний нагляд за випадками гострого в’ялого паралічу/поліомієлітом (ГВП), проводяться моніторингові візити в заклади охорони здоров’я з метою посилення виявлення випадків ГВП.

Станом на 23 жовтня 2023 року в Рівненській області зареєстровано 6 випадків ГВП (2,6 на 100 тис. дітей до 15 років). Це Млинівська, Острозька, Березнівська, Дубровицька, Корецька, Радивилівська територіальні громади. Вірусологічною лабораторією нашої установи було обстежено 30 осіб, які були в контакті з пацієнтами з підозрою на ГВП.

Також проводиться вірусологічний моніторинг об’єктів навколишнього середовища щодо виявлення ентеровірусних інфекцій. Було досліджено 202 проби стічної води. Серед зразків були позитивні знахідки. Найбільше виділено неполіомієлітних ентеровірусів.

За підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я в області активно працюють мобільні бригади, які проводять щеплення внутрішньо переміщеним особам як у пунктах масового проживання, так і в приватних господарствах.

ВООЗ надала для Рівненщини автобус для проведення вакцинації населення у віддалених населених пунктах, особливо із категорії осіб у віці 60+, яким важко добратися до пункту вакцинації для проведення щеплення.

Ліків проти поліо не існує. Єдиним ефективним захистом від хвороби є вакцинація. В Україні вакцинація від поліомієліту входить до календаря профілактичних щеплень і відбувається у шість підходів, які починаються у два місяці й завершуються у 14 років, забезпечуючи людині довічний імунітет.

За 9 місяців 2023 року показники виконання календарних щеплень по Рівненській області проти поліомієліту склали 73,6 % до річного плану, у той час за аналогічний період минулого року ці показники становили 59,4% до річного плану.

Читайте також: Рівнеазот передав обладнання для протиповітряної оборони