Вакуумний масаж - метод, яким продовжують лікувати від безлічі хвороб та застосовувати під час реабілітаційного процесу. Втім, у МОЗ України розповіли про результати досліджень цієї процедури, які будуть невтішними для любителів цього виду масажу.

Ця процедура – неінвазивний метод, який виконується за допомогою механічного пристрою. Зазвичай мова про класичні банки чи спеціальний «прогресивний» апарат. Принцип їх дії – простий. Він базується на впливі вакууму, який утворюється під банкою або насадкою приладу. Під його впливом нібито підсилюється лімфодренаж і приплив крові до тканин.

У 1970-х роках цей вид масажу був придуманий для лікування шрамів після опіків та травм. Сьогодні ж це модна процедура, яка буцімто знімає набряки, бореться з відкладенням солей, позбавляє зайвих кілограмів та знімає біль і напруження м?язів.

В одному зі своїх досліджень Jill Meirte і Peter Moortgat перевірили вплив вакуумного масажу на товщину епідермісу та дермального шару. З’ясувалося, що протягом однієї години його товщина й справді змінюється. Втім, через дві години ефект від процедури повністю зникає, - пишуть у МОЗ.

В одній з публікацій, яку можна знайти в National library of medicine, дослідники проаналізували всі дані з PubMed, Web of Science та Google Scholar. Висновок науковців – невтішний. Доказова база щодо ефективності методу шкутильгає на обидві ноги. Навіть у контексті лікування шрамів.

Були спроби довести ефект вакуумного масажу через реконструкцію та переорієнтацію колагену в тканинах. Аналізували його вплив на індукцію апоптозу міофібробластів. Втім, не знайшли. Ефективність методу підтвердити не вдалося.

Цінуйте свій час та здоров’я. Обирайте лише активну, доказову та безоплатну реабілітацію від держави, - наголосили у МОЗ.