Про стратегію економічного розвитку міста, інвестиційну привабливість Рівного та про місцеве самоврядування в Україні розповість сьогодні гість студії - незалежний консультант з місцевого економічного розвитку Василь Кашевський.

Ведуча (В.): Ви є співавтором стратегічного плану розвитку Рівного, у якому однією зі слабких сторін названо залежність бюджету міста від однієї галузі (хімічної). Тобто, фактично, ВАТ “Рівне азот”. Сьогодні чи не головною новиною дня стала заява Рівне азоту про зменшення тиску газу в його магістральних газопроводах до критичного. Окрім загрози аварійної ситуації, це серйозна загроза бюджету міста? Наскільки серйозна?
Василь Кашевський (В.К.): В процесі планування роботи стратегічного розвитку міста зазначалось, що значні відрахування в бюджет Рівного йде від ВАТ “Рівне азот”. Тому загроза зупинки хімічного гіганта може значно зменшити надходження в бюджет Рівного. Загалом багато міст України залежать від великих підприємств, які знаходяться поблизу них. І якщо їх закривають, то це дуже сильно б”є по бюджету міст.

В.: Що потрібно робити, щоб уникати наповнення бюджету з одного підприємства?
В.К.: Однозначно, потрібно залучати іноземних інвесторів. Їх залучають у відповідні галузі, куди вони потім вкладають великі кошти. Але, обов”язковою умовою для них є створення робочих місць для місцевого населення та сплата коштів у міські бюджети, за рахунок чого вони наповнюються.