25 вересня у світі відзначають Всесвітній день мрії, Всесвітній день фармацевта, День коміксів, День одного чудового музичного хіта, Всесвітній день шкільного молока. За церковним календарем 25 вересня - преподобної Єфросинії Олександрійської.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Преподобна Єфросинія народилася на початку V століття в Олександрії в родині знатних батьків і була єдиною дитиною. Мати Євфросинії померла рано.

Дівчинку самотужки виховував її батько Пафнутій, благочестивий християнин.

Коли Євфросинії виповнилося 18 років, Пафнутій хотів видати дочку заміж. Він подався в монастир до свого наставника, щоб отримати благословення на майбутній шлюб дочки. Але свята Єфросинія прагнула до чернечого життя. Прийнявши таємно постриг від ченця-мандрівника, вона покинула батьківський дім і вирішила вступити в обитель, щоб провести життя в усамітненні та молитві.

Побоюючись, однак, що в жіночому монастирі її знайде батько, вона, назвавши себе євнухом Ізмарагдом, прийшла в той самий чоловічий монастир, який з дитинства відвідувала разом з батьком. Ченці не впізнали переодягнену в чоловіче плаття Євфросинію і взяли у свою обитель. У відокремленій келії в праці, пості й молитві свята Єфросинія провела 38 років і досягла високої духовної досконалості.

Її батько був засмучений втратою улюбленої дочки і не раз, за порадою настоятеля, розмовляв з ченцем Ізмарагдом, відкриваючи йому свою скорботу, і знаходив у нього духовну втіху.

Перед кончиною преподобна Єфросинія відкрила батькові свою таємницю і просила, щоб ніхто, крім нього, не готував до поховання її тіло. Поховавши дочку, Пафнутій віддав усе своє майно бідним і монастирю і прийняв чернецтво. До самої своєї смерті він працював у келії своєї дочки.

ХТО ВІДЗНАЧАЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

25 вересня день ангела відзначають власники таких імен: Олександр, Опанас, Герман, Євген, Максим, Микола, Остап, Павло, Прохор, Роман, Сергій, Єфросинья.

ПРИКМЕТИ

Ще не опало жовте листя з берези – сніг ще випаде нескоро.
Південний вітер вказує на те, що зима буде теплою, а західний – сніжною.
Ясна погода вказує на те, що ще декілька днів такими будуть.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ

Не рекомендовано сваритися, ображатися, створювати конфліктні ситуації.
Не варто починати нові справи, особливо, якщо ви не впевнені в успіху.
Не можна заздрити комусь та робити шкоду через заздрощі - інакше вам не вдасться досягти щастя.