Там зберігають більше 200 тисяч люмінесцентних ламп. А це загроза, щонайменше, витоку ртуті, або й інших хімікатів. Лампи збирав приватний підприємець, котрому за це платили. Але по завершенні дії ліцензії бізнесмен люмінесцентну ношу нести далі відмовився. Хто ж надалі охоронятиме, а головне - утилізуватиме отруйні відходи?

Небезпечні відходи мародери поволі розтягують зі складу. Сюди люмінесцентні лампи з 1998-го до 2006-го звозило підприємство АТТО. За цей час нагромадило тут 228 тисяч ламп із вмістом ртуті. Власник небезпечного скарбу, каже - хотів сам взятись за утилізацію, але бізнесу перешкоджали.

Нічого з того бізнесу собі не заробив, каже всі гроші пішли на зарплату, ремонт приміщення та охорону. З 2006-го підприємство неприбуткове, з того часу і склад закинутий.

Контролюючі органи вже не один раз опломбовували склад і робили зауваження підприємцю. Екологічна інспекція планує відібрати проби ґрунту на вміст важких металів. Бо не виключено, що крім ртуті тут є й інші хімікати. Тим часом обласна влада шукає можливості утилізації відходів першої категорії небезпеки за рахунок природоохоронного фонду. (

Залучити державні кошти на утилізацію можна буде після того, як отруйне майно стане нічийним. Вже за два тижні у підприємця закінчуєтеся ліцензія на зберігання ламп. Натомість тендерна та інші процедури навряд чи проведуть до кінця року. А вже з наступного прогнозують здорожчання утилізації на чверть. Чиновники ж обіцяють позбутись загрозливого складу будь-якою ціною.