Кондиціонери у всі медзаклади. З такою заявою нещодавно виступив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Як пояснив головний медик країни забезпечення нормальних умов мікроклімату в лікарнях — це вимога часу. Якщо ж до кінця року медзаклади не покриють кондиціонерами палати та інші приміщення, то з 2024-го втратять можливість отримувати кошти від Національної служби здоров’я за певні пакети послуг. Яка ситуацію з кондиціонуванням медустанов у Рівному, на прикладі одного з них покаже Павло Невесенко.

Софія Савчук два тижні перебуває на стаціонарному лікуванні у відділенні хірургії Рівненського діагностичного центру. Складне захворювання подолала, відтак готується до виписки.

У палатах хірургічного відділення є кондиціонери для підтримки клімату. Як зізнаються працівники - це комфорт пацієнтів та вимога функціонування самого медзакладу. У Діагностичному центрі кондиціонери є у більшості приміщень. Як, наприклад у центрі репродуктивної медицини. Тут допомагають жінкам завагітніти. Підтримання кліматконтролю та температурних режимів тут вкрай необхідне.

Про те ж саме говорять у відділенні, де беруть різноманітні аналізи - від сечі й крові до біохімічних показників.

Наразі в Рівненському діагностичному центрі більш ніж половина приміщень забезпечені кондиціонерами, розповідає медичний директор закладу Юрій Білик. Першочергово ті, про які згадував міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Це не лише про комфорт пацієнтів і працівників розповідає Юрій Білик, а задля нормального функціонування обладнання, за допомогою якого виконують складні процедури.

Окрім великого різноманіття послуг, які надають у діагностичному центрі - тут запустили унікальний проєкт - репродуктивна реабілітація для військових та волонтерів.

Аналогів репродуктивної реабілітації в Україні немає. Рівненський діагностичний центр у цьому плані першопроходець. Відтепер військові по поверненню з фронту зможуть створювати здорові сім'ї. Реалізувати програму вдалося коштом обласного бюджету розповідає Роман Шустик.

Згідно зі статистичними даних МОЗУ нині в Україні кондиціонерами забезпечені тільки 12% палат у лікарнях. Відтак, у міністерстві закликають керівників установ виправити ситуацію, аби не втратити гроші від національної служби здоров'я у наступному році.

Читайте також: Для учасників бойових дій та людей з інвалідністю внаслідок війни діятиме програма безкоштовної професійно-технічної освіти