10 вересня в лісі багато горобини — осінь буде похмурою, а зима суворою / Фото: pixabay.com
Сьогодні, 10 вересня, Міжнародний день гінекологічного здоров'я. Віряни вшановують пам'ять святих мучениць Минодори, Митродори і Німфодори. До Нового року залишилося 112 днів.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

10 вересня за новим церковним календарем (23 вересня за старим) - день пам'яті святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських, і преподобного Павла Послушливого, Києво-Печерського.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ЦЬОГО ДНЯ

10 вересня, як і в інший день, Церква виступає проти сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепу, осуду, заздрості, жадібності та відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

Народні прикмети дня не радять сьогодні залишати безлад у домі та зашторювати вікна - вважається, що в цей час сонце має особливу силу.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ І ТРАДИЦІЇ

 

За прикметами дня і врожаєм горобини судять про погоду:

 

  • якщо на горобині багато ягід — осінь буде дощовою, а зима — дуже морозною і суворою;
  • мало ягід на горобині — осінь буде сухою;
  • дощ цього дня — ще буде тепло;
  • день видався сонячний — кінець місяця буде з негодою.

У народному календарі 10 вересня — свято Петра і Павла Горобинників. Цього дня в особливій пошані була горобина.

 

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

 

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Андрій, Василь, Гавриїл, Гліб, Євген, Іван, Климент, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Семен, Тетяна.

 

За старим стилем іменини святкують Олександр, Олексій, Анатолій, Анна, Арсеній, Василь, Георгій, Григорій, Денис, Юхим, Захар, Іван, Гнат, Макар, Микола, Павло, Сергій, Степан, Сусанна, Федір.