Тоді як прості смертні купують її на базарі по півтори. Ця інформація прозвучала із вуст свободівців на останньому сесійному засіданні Рівнеради. Реакція чиновників не забарилася. Сьогодні заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська скликала спільну із представниками тендерного комітету прес-конференцію. Де і з'ясувалося, що захмарні ціни на овочі у дитсадках - не вигадки. Одначе винними посадовці вважають не себе.

Капусту за ціною 13, а картоплю по 7 гривень за кілограм отримували дошкільні навчальні заклади влітку. Тоді як ціни на ринку були втричі нижчими. Начальник міського управління освіти Василь Харковець пояснює, тендерні закупівлі продуктів харчування у садочки відбувалися у грудні минулого року відповідно до цін, дійсних на той момент. І спрогнозувати їх на рік уперед було неможливо.

На тендерних закупівлях ціни на продукти встановлюють самі підприємці. Хто запропонує найнижчу - того й затверджують. Але мінімальна пропозиція підприємця може бути набагато вищою за ринкову. А члени тендерного комітету не мають права йому відмовити.

Тендерний комітет управління освіти звернувся до підприємців з проханням переглянути закупівельні ціни у зв'язку з їх зниженням. Різниця в цінах вийшла 60 тисяч гривень. Нині ці кошти підприємці вже відшкодували бюджету. Тож овочі постачаються у дитсадки за ціною ринкових.

Окрім цього Галина Кульчинська не виключає проведення ротацій серед членів тендерного комітету. Наполягають на цьому і деякі депутати Рівне ради.

Крапку у цьому питанні можуть поставити не тільки депутати Рівне ради, а й контрольно-ревізійне управління. Воно перевірить, чи були порушення у роботі тендерного комітету. Освітяни ж пообіцяли тепер проводити тендери разом із журналістами і лобіювати постачання продуктів до дитячих садочків місцевими фермерами.