У липні 2023 року українці придбали понад 5,3 тисячі нових легкових автомобілів — це на 5% менше, ніж у червні та на 45% більше, ніж у липні 2022 року. Про це повідомляє пресслужба асоціації українських автомобілевиробників Укравтопром. Там зазначили, що авторинок перебуває на рівні 2015 року.

 Голова Інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький розповів 2 серпня в етері Суспільне. Спротив про зміни на авторинку, які відбулися за останні півтора року.

За словами експерта, авторинок в Україні стабілізувався:

"Позначка 5-5,5 тисяч нових автомобілів в місяць — це приблизно 50% від того показника, який у нас був до початку повномасштабного вторгнення. На мою думку, в умовах війни — це досить непоганий результат, тому що українці готові інвестувати у більш дорогі речі, вони готові купувати дорогі речі в Україні, а не вивозять кошти за кордон".

За інформацією Укравтопрому, у липні українці найбільше купували:

  • Toyota — 883 шт;
  • Renault — 564 шт;
  • Volkswagen — 525 шт;
  • Skoda — 493 шт;
  • BMW — 385 шт.

"Через невелику купівельну спроможність українців, більшість машин купують вживаними, тому в середньому ми отримуємо 800 тисяч перепродажів вживаних машин, 15-18 тисяч — імпортовані з-за кордону, і лише 5 тисяч — нових", — пояснив експерт.

Він додав, що у європейських країнах машини купують через програми кредитування і лізингу, завдяки чому не потрібно одразу витрачати повну суму на авто:

"На що є гроші — те українці купують. Якщо заглиблюватися у марки та моделі, а не лише у бренди, то ми побачимо, що у топі у нас Renault Duster — найбажаніша і найбюджетніша модель кросовера на авторинку. Враховуючи якість покриття доріг, і оскільки Renault Duster є найдоступнішим, то купують саме його".

Станіслав Бучанський додав, що середній чек на авторинку нових і вживаних авто — 5,5 тисяч доларів:

"Люди часто беруть те, що є на авторинку, оскільки під час ковіду ускладнилося постачання машин, а після початку повномасштабної війни РФ проти України — ситуація більш загострилася".