Спочатку короновірусні обмеження, а потім і повномасштабна війна, змусили українців суттєво переглянути свої купівельні звички. Все частіше покупці обирають онлайн-шопінг, оскільки це зручно, швидко і, що найголовніше, дешевше.

Аналітики порталу з промокодами на знижку Codes визначили, хто на початку 2023 року був лідером по обсягах попиту серед українських та закордонних ритейлерів.

Найчастіше українці купують техніку

Якщо прослідкувати статистику запитів на пошук промокодів на порталі Codes, то з початку 2023 року прослідковується підвищення попиту саме на техніку. На другому місці — одяг (11,5%), на третьому — косметика (6,8%). Однак, якщо техніку та електроніку українці купують на вітчизняних маркетплейсах та інтернет-магазинах, то одяг та косметику не рідко замовляють з іноземних сайтів. Зокрема, відмічається підвищення попиту на промокод Aliexpress https://codes.com.ua/shops/aliexpress-com та iHerb.

Серед найпопулярніших магазинів електроніки та побутової техніки аналітики зазначають:

·         «Цитрус» — 54,8%;

·         Rozetka — 21,8%;

·         MOYO — 8,3%;

·         фізичні торгові точки — 3,9%;

·         Comfy — 3,3%.

Якщо восени та взимку найпопулярнішими товарами в цій категорії були генератори, павербанки та різноманітні джерела живлення, то навесні вже більше стабілізувався попит на смартфони, дрібну побутову техніку для дому. Звичайно, час від часу ще трапляються проблеми з електропостачанням, тому попит на засоби побутового електроживлення також зберігається.

Одяг поки що частіше купують у стаціонарних магазинах. Однак поступово росте частка покупців, які обирають онлайн-шопінг. Наразі на першому місці серед майданчиків для онлайн-покупок одягу та взуття аналітики називають Instagram, а також маркетплейси Rozetka, Kasta та Lamoda.

Мають попит також промокоди на знижку від магазинів косметики та товарів для дому. Найчастіше шукають вигідні пропозиції від MakeUp, Eva, Prostor, Notino. Товари для дітей частіше купують на Розетці, на офіційних сайтах Bi та Антошка.

Що стосується іноземних торгових майданчиків, то українці найбільше цікавляться промокодами та активують їх при оформленні замовлень, як зазначалось вище, на AliExpress. Тут замовляють товари близько 70% респондентів. До трійки популярних майданчиків входять також Amazon (25, 2%) та ebay.com (14%). Наступні За популярністю - iHerb (12,2%) та Joom (11,3%).