Він працював із липня цього року. Його створили двоє рівнян і зареєстрували фіктивну фірму на підставну особу. Зловмисники, розповідають в управлінні СБУ, надавали легальним суб’єктам господарювання послуги з формування податкового кредиту та легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом.

За свої послуги засновники фіктивної фірми отримували відсоток від суми конвертованих коштів – зазвичай, від 1 до 3 процентів. За 2 місяці своєї діяльності вони встигли заробити 800 тисяч гривень, які зняли через мережу банкоматів. Паралельно подали до податкових органів декларацію ПДВ на понад 15 мільйонів гривень. Податківців це насторожило і разом із співробітниками СБУ вони ретельно перевірили діяльність фірми.

Фінансові махінатори мало не завдали шкоди державі на понад 3 мільйони гривень. Тепер вони – фігуранти кримінальної справи. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі. Перевірять слідчі і контрагентів фіктивної фірми, які скористались послугами конвертаційного центру. Щоб не нести кримінальну відповідальність, їм доведеться повернути до бюджету несплачені податки. Інакше – вони також постануть перед судом.