Зокрема зміни стосуються тих підприємців, які проводять експортно - імпортні операції. Таких платників податків закон зобов’язує нині вказувати номенклатуру товару безпосередньо у декларації.

Також митарі кажуть, суворіше контролюватимуть правильність заповнення документів. Якщо будуть виявлені помилки, або неточності, то за такими деклараціями вказані суми не братимуться в розрахунок податкового кредиту.

Станом на 01.10.2011 року зареєстровано 1882 платника податку на додану вартість, в т.ч. 338 фізичних осіб та 1544 юридичних осіб.

Добровільна реєстрація платником ПДВ
Особа, статутний капітал або балансова вартість активів (основних засобів, нематеріальних активів, запасів) якої перевищує 300 тисяч гривень та яка не є платником ПДВ відповідно до п.181.1 ст.181 цього Кодексу (загальна сума від постачання товарів/послуг менша 300 тис.грн.), може добровільно зареєструватися незалежно від наявності здійснених нею оподатковуваних операцій та обсягу постачання товарів/послуг іншим платникам ПДВ (абз. другий п.182.1 ст.182 Кодексу).

У разі добровільної реєстрації особи як платника податку або особи, яка відповідає вимогам, визначеним пп.6 п.180.1 ст.180 цього Кодексу (проведення операцій з постачання конфіскованого майна, знахідок, скарбів, майна, визнаного безхазяйним), реєстраційна заява подається до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних (п.183.3 ст.183 Кодексу);

Реєстрація платником ПДВ при переході зі спрощеної системи оподаткування

У разі переходу осіб із спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, на загальну систему оподаткування, за умови, якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним п.181.1 ст.181 або п.182.1 ст.182 цього Кодексу (наявність здійснених нею оподатковуваних операцій перевищує 300 тис.грн. або наявність обсягу постачання товарів/послуг іншим платникам ПДВ), з початку календарного року, реєстраційна заява має бути подана не пізніше 10 січня цього календарного року; у разі якщо такий перехід здійснюється упродовж календарного року, реєстраційна заява подається одночасно з поданням заяви про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування.

При реєстрації осіб як платників податку, які обрали спрощену систему оподаткування, що передбачає сплату податку, за умови, що такі особи відповідають вимогам, визначеним п.181.1 ст.181 або п.182.1 ст.182 цього Кодексу, реєстраційна заява подається одночасно з поданням заяви на право застосування спрощеної системи оподаткування (п.183.4 ст.183 Кодексу).

Особи, зазначені у п.183.3 та п.183.4 цієї статті (у разі добровільної реєстрації), можуть навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника ПДВ, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на виписку податкових накладних.

При цьому реєстрація осіб, зазначених у п.183.4 цієї статті, здійснюється не раніше дати зміни системи оподаткування (п.183.5 ст.183 Кодексу).

Подання заяви на реєстрацію платником ПДВ

Заява про реєстрацію особи як платника ПДВ подається особисто такою фізичною особою або безпосередньо керівником або представником юридичної особи - платника (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та повноважень) до органу державної податкової служби за місцезнаходженням (місцем проживання) особи. У заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника ПДВ (п.183.7 ст.183 Кодексу).

Будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ, і у випадках та в порядку, передбачених цією статтею, не подала до органу державної податкової служби реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування (п.183.10 ст.183 Кодексу).

Повідомляє відділ масово - роз’яснювальної роботи ДПІ в м.Рівне