В Україні масовий мор риби. А все через руйнування Каховської ГЕС. У МОЗ б'ють на сполох через небезпеку ботулізму. Застерігають не збирати і не вживати таку рибу. Є небезпека її транспортування у інші регіони. Мої колеги побували на ринку у Рівному і зараз розкажуть звідки везуть рибу і чи безпечно її купувати.

Це наслідки підриву дамби Каховської ГЕС. У селі Мар?янське Дніпропетровської області тисячі рибин лежать на землі, після того, як водойма значно обміліла. Мор риби спостерігається на Херсонщині та в підтоплених районах на Запоріжжі. Медики застерігають, що збирати таку рибу і вживати категорично заборонено. Є ризик захворювання на ботулізм.

Ми вирішили дізнатись, звідки везуть рибу на ринок у Рівному. Одна з продавчинь запевняє, має власні ставки на Дубенщині. У них і виловлюють рибу.

Є також на ринку сушена та в`ялена риба. Її везуть з села Бабин.

Продавчині запевняють у якості своєї продукції. Кажуть мають і відповідні документи. Лікарі закликають їх перевіряти і купувати лише сертифіковану рибу.

До слова, декілька днів тому на Рівненщині у Малолюбашівській територіальній громаді зафіксували перший у цьому році випадок ботулізму.

Ботулізм - небезпечне інфекційне захворювання. Якщо людині не надати вчасно допомогу, вона може померти від дихальної недостатності. Тому лікарі радять бути пильними і не наражати себе на небезпеку. Купувати рибу лише у перевірених місцях.

Читайте також: Із Рівненщини на Херсонщину відправили 22 тонни гуманітарної допомоги