Рівненські дослідники віднайшли унікальні архівні документи ОУН-УПА. Сьогодні деякі з них презентували громадськості в інформаційному центрі Українського козацтва "Волинська Січ". Дату презентації обрали не випадково, адже на Покрову, 14 жовтня виповнюється 69 років від дня створення Української Повстанської Армії.

Охочих побачити на власні очі архіви Української Повстанської Армії зібралася повна зала. Колекція документів пролежала під землею у бідоні майже 63 роки. Науковці кажуть, це диво, що практично 85% архівів відносно добре збереглися. Майже сотня документів, датованих 1947- 48 роками, кажуть знавці, є неабиякою знахідкою, бо ж належать саме до періоду визвольного руху ОУН-УПА.

Знайшов документи Микола Музичук. Ще за радянських часів розпочав пошуки та й гадки не мав, що архіви потримає в руках аж через 20 років.

Зберігала документи в своїх ґрунтах Дубенщина. Дослідники певні, що знахідка є архівом служби безпеки ОУН Крем'янецького надрайону. Загалом було знайдено 14 щільно утрамбованих пакетів. Багато з яких - із грифом "строго довірчо", що означає "цілком таємно". Документи призначалися тільки для службового вжитку, про це свідчить навіть їхній зовнішній вигляд. Окрім того, кажуть дослідники, знахідка містить великий масив інформації про репресивні заходи, терор, побори та інші військові злочини НКВС-МДБ в північній частині Тернопільської області та на півдні Рівне нщини.

Дослідники і досі не можуть натішитися знахідці. Адже архівні документи допоможуть зрозуміти роль і місце служби безпеки не тільки в системі ОУН, але й в історії українських визвольних змагань ХХ століття.