Офіційно заклад відкрили ще 29 серпня, тоді це особисто зробив Президент України. Одначе ще півтора місяця лікарі центру вчилися працювати на новітньому обладнанні, подарованому благодійним Фондом Ріната Ахметова. Нині період підготовки позаду і медики вже почали рятувати життя онкохворих.

Федір Черпак — один із пацієнтів Центру променевої терапії. Чоловік бореться із пухлиною головного мозку. Він уже пережив операцію. Нині пройшов першу процедуру променевої терапії на подарованому обладнанні.

Перед тим, як пухлину почнуть вбивати, медики оглядають її з усіх сторін. Комп'ютерний томограф показує орган та злоякісні клітини у тривимірному зображенні.

Прилад, який обстежує хворого від п'ят до маківки — безцінний, кажуть медики. Саме від комп'ютерного томографа залежить кінцевий результат лікування. Діагностика на його попереднику займала хвилини. Тепер, це лічені секунди й чіткі зображення.

Злоякісні пухлини, які побачили рентгенологи, лінійним прискорювачем вбивають інженери радіологи та фізики.

Діагностика та лікування на подарованому обладнанні будуть безкоштовними недужим на рак, обіцяє головний лікар медзакладу.

У центрі, який запрацював від нинішнього ранку, за рік зможуть пролікуватися сім тисяч онкохворих. Допомагатимуть тут не тільки мешканцям Рівне нщини. Уже є пацієнти із сусідньої Волині, Чернівців. Кожному хворому лікування планують індивідуально. Федір Черпак після першого сеансу променевої терапії з нетерпінням чекає останнього — двадцятого. Тоді зможе повернутися здоровим додому, у Дубровицький район. Тетяна Коваль, Артем Лаговський. Новини Рівного.