До нині в українському законодавстві відповідальність за порушення вимог щодо заготівлі, переробки, тестування, зберігання, розподілу та реалізації донорської крові мала загальний характер, без чітких підстав та умов притягнення до неї. Про це розповідають на своїй у Рівненській міській раді.

Для гарантування безпеки і якості донорської крові та компонентів крові та в рамках євроінтеграційних зобов’язань розроблено проєкт Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері донорства крові та компонентів крові".

Він вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до яких встановлено, що:
"Порушення вимог щодо технологічного процесу заготівлі, тестування, переробки та зберігання донорської крові та компонентів крові тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб суб?єктів системи крові або закладів охорони здоров?я, що надають послуги з трансфузії крові та/або компонентів крові, від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розподіл та реалізація донорської крові та компонентів крові, призначених для трансфузій, посадовими особами суб?єктів системи крові не уповноваженим закладами охорони здоров?я тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб с'єктів системи крові від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

Читайте також: У Дубні патрульні допомогли підлітку, якому раптово стало зле