День Конституції Польщі відзначили у Рівному. Захід приурочили, як жест вдячності країні, яка одна з перших стала на допомогу України з перших днів повномасштабного вторгнення росії. Під час зустрічі проводили багато паралелей сьогодення з 1791 роком, коли у Польщі прийняли конституцію. Бо, тоді, як і зараз росія поводила себе як держава агресор. У чому знаковість цієї дати для Польщі та України далі розповість Павло Невесенко.

3 травня 1791 року у Польщі ухвалили урядовий акт, який згодом названий Конституцією. Вона стала символом свободи, національної гордості та патріотизму польського народу. І хоча й прийнята тоді конституція не є діючою нині, для Польщі це свято є знаковим.

Тоді у 1791 році польська Конституція стала першою в Європі та другою у світі, яку написали. Віце-консул Матеуш Марчалек проводить паралелі між тими часами і сьогоденням. Тоді, як і зараз протистояли росії, як державі агресору, що хотіла зазіхнути на чужі території.

Відтак, Польща як ніхто розуміє важливість українського протистояння у війні з рашистами. Ярослав Ковальчук розповідає, вирішили відзначити день конституції Польщі у Рівному у знак подяки братньому народу.

Також на зустрічі в обласній бібліотеці Рівного прийняли участь історики, музеєзнавці та різноманітні музичні колективи міста. А організатори дійства разом з консульством Польщі в України домовилися про подальшу співпрацю братніх народів.

Читайте також: Рівненщина продовжує залучати допомогу міжнародних благодійних фондів