В Україні можуть підвищити ціну на солодкі газовані напої. Хочуть зробити це за рахунок введення акцизу. Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді. Податок за кожен літр солодкої газованої води становитиме 10 євроцентів, тобто близько 4 гривень. Для порівняння у Бельгії він складає 53 євроцента, у Польщі - 19. Про плюси та мінуси запропонованого нардепами законопроєкту розповість Владислав Стецюк.

Студентки Ілона Бебих та Мирослава Музичко про акциз на газовані напої дізнались з масмедіа. Розповідають, рідко вживають такі напої, бо ті шкодять здоров'ю. Тому можливий ріст ціни для них не важливий.

Заступник головного лікаря поліклініки "Ювілейний" Микола Долик, розповідає, солодкі газовані води містять велику кількість цукру, цукрозамінників, кофеїну та кислот. Відтак ці напої несуть шкоду для здоров'я людини.

Рекомендує не вживати газовані солодкі напої на регулярній основі. А краще знайти заміну такому виду води.

Одним з ініціаторів законопроєкту про податок на солодку газовану воду є голова комітету Верховної Ради України з питань здоров'я, Михайло Радуцький. На своїй фейсбук сторінці зазначає, що така ініціатива вже показала позитивні результати у інших країнах світу.

Збільшити ціну на газовану солодку воду депутати хочуть за рахунок введення акцизного податку у розмірі 10 євроцентів за літр такого напою. Тобто на 4-ри гривні.

Виручені кошти підуть у двох напрямках - 50% спрямують на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Ще 50% буде спрямовано на програму дитячого харчування в школах, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

Читайте також: Рівнянин Марко Левішин взяв участь у чемпіонаті Європи зі спідвею