Ще кілька десятків років тому телевізори з діагоналлю 32 дюйми вважалися гігантами. Зараз їх зараховують до категорії компактних, оскільки максимальний доступний розмір перевищує 100 дюймів. Маленькі моделі мають попит, їх можна використовувати у квартирах-студіях з обмеженим корисним простором, на кухнях та балконах, на дачах, а також в затишних кав'ярнях на кілька столиків.

Щоб вибрати маленький телевізор гарної якості, потрібно проаналізувати 10 критеріїв.

Виробник

Відомий бренд — запорука успіху. Можна перевірити його репутацію за допомогою відгуків на форумах і в магазинах, а також — публікацій у засобах масової інформації.

У всьому світі знають про Samsung, LG та Sony. В Європі та Азії мають попит також розробки TCL, Kivi, 2E. 

Призначення

Від призначення залежать характерні особливості конструкції та зовнішнього вигляду:

  • Для вітальні — інтер’єрні пристрої з красивим оформленням та привабливим забарвленням.
  • Для кухні — краще захищені від вологи, виготовлені з матеріалів, на яких менше помітний бруд.
  • Для спальні — без яскравих індикаторів та з помірно гучними вбудованими динаміками.
  • Ігрові — підтримують геймерські технології, мають високу частоту оновлення та потужний графічний процесор. 

Розмір діагоналі

Великий дисплей та низька ціна — речі несумісні. Якісна матриця з діагоналлю понад 50 дюймів не може коштувати надто дешево. У бюджетному сегменті переважно представлені моделі компактного розміру зі збалансованими технічними характеристиками. Наприклад, телевізор Самсунг 32 Смарт реально придбати за ціною до 300 доларів. За ще меншу суму можна «спіймати» 24 або 28-дюймовий девайс, але без Смарт-функцій. 

Можливості встановлення

Найзручнішими вважаються моделі з варіативним монтажем — тобто ті, які можна встановлювати різними способами:

  • на підставку чи ніжки з базової комплектації;
  • на підлогову стійку, яку потрібно докуповувати окремо;
  • на кронштейн фіксованого або рухомого типу.

Тип телевізора

Класичний рідкокристалічний телевізор з ламповою підсвіткою (LCD) у 2023 році знайти не так вже й легко. Моделі зі світлодіодним підсвічуванням (LED) досі доступні на кожному кроці. Вони коштують недорого та працюють стабільно впродовж багатьох років. QLED — споживають менше електроенергії та формують зображення без очевидних затримок. 

Роздільна здатність

Найактуальніший формат мультимедійного контенту наразі — 4К, але його важко реалізувати на матриці невеликого розміру. Для компактних телевізорів оптимальною залишається роздільна здатність Full HD, відома також як «стандарт високої чіткості». Характеристики такої роздільності повністю відповідають маркетинговій назві. 

Смарт-ТВ

Розумні функції — не забаганка, а необхідність. Без них телевізор лише транслює ефірні телеканали, а цього замало для вибагливого сучасного користувача. Доступ до програмного забезпечення та інтернету суттєво розширює можливості експлуатації. 

Особливості програмної оболонки

  1. Андроїд — схожа на мобільну операційку, така ж зручна та інтуїтивно зрозуміла. 
  2. Тайзен — стабільна та захищена, забезпечує доступ до величезних масивів мультимедійного контенту, підтримує персоналізовані налаштування, тож добре адаптується під потреби користувачів. 
  3. Веб ОС — швидка та функціональна, гарантує безперешкодну синхронізацію з периферією та сторонніми гаджетами.

Наявність бездротових інтерфейсів

Вай-Фай — для інтернет-серфінгу та спілкування у соціальних мережах, а також перегляду мультимедіа у режимі онлайн. 

Блютуз — для передавання файлів, бездротового підключення аксесуарів на кшталт колонок чи навушників. 

Енергоспоживання

Міні-телевізор не повинен споживати надто багато електроенергії, інакше його утримання дасться в копійчину. Нормальні енерговитрати у моделей, що належать до класу А, А+ та А++.

Ґрунтовний аналіз специфікацій допомагає уникнути неприємних сюрпризів після купівлі. У процесі вивчення перелічених вище параметрів з’ясовуються майже всі можливі «підводні камені».