Хто вбрід, хто на човні, а хто кілометри в об`їзд. Так жителі села Більчаки, що на Березнівщині дістаються у сусідні села та район. Причиною стало весняне водопілля. Міст, який сполучає село, з іншими населеними пунктами, затопила річка Случ. Більчаки практично відрізані від світу. Місцеві діти вже третій тиждень не ходять до школи бо дорога затоплена. У місцевих новий вид транспорту - човен. Ним переправляють людей на інший берег. На місці події побувала Ольга Данілюк.

Георгій у спеціальних гумових чоботях вбрід переходить затоплений міст. І робить це далеко не вперше. Адже це найшвидший спосіб дістатися за потреби у сусідні села.

Головне, каже, треба правильно ставити ноги, щоб течія не знесла.

Хто ж не такий сміливий як Георгій, тих чоловік переправляє на інший берег човном.

Коли розливається річка Случ і затоплює міст, який сполучає село Більчаки з іншими селами, люди більше двадцяти кілометрів їдуть в об`їзд. Добираються велосипедами, мотоциклами або ж кіньми.

Однак, єдина дорога дітям дістатися до школи це міст. Тож коли його затоплює у школярів вимушені канікули. В об`їзд їх ніхто не везе. І зараз вони уже третій тиждень на такому відпочинку.

Даний міст вже підтоплювало. Але таке потужне водопілля у селі, вперше за п`ять років, кажуть місцеві.

Ми стоїмо на повороті де починається міст. Вода починає зразу топити поворот, а тоді моста. Якщо вона велика. Останні роки вода не була велика, лише цю сторону, а далі міст був зверху. А цього року велика повінь і вона затопила міст. І вже 3 неділі ми сидимо без достатку, без цивілізації. Ніхто за 2 неділі до нас не завітав, не потурбувався чи є в нас що їсти людям чи нема. Хліб, олія найперші товари. Окрім Олени Макарівної, яка доставляє товари в магазин, - розповідає жителька села Більчаки Світлана Маркевич.

І до всього, скаржаться жителі Більчаків, маршрутка, якою можна дістатися в район та область, заїжджає сюди не часто, та й то в сусіднє село до якого веде затоплений міст.

Ні цю, ні проблему з підтопленням мосту в селі вирішувати ніхто не береться, обурюються місцеві.

Пагорбки в нас є, де можна зробити навісного моста щоб людина мала змогу перейти. Все життя в нас топить міст і все життя така в нас ситуація, - повідомляє жителька села Більчаки Світлана.

Щодо підвісного мосту, староста села каже, його не будуватимуть. Хіба, що спробують вирішити ситуацію із переправою людей через річку під час паводків.

Тому сміливці, які переходять міст вбрід запасаються гумовими чоботами. Вони в селі користуються неабияким попитом, додають продавці.

Та й коли вода спаде, доведеться самотужки облаштовувати дорогу до мосту. Зараз вона все ще знаходиться під водою.

Цьогорічний паводок в Україні найпотужніший за 10 років. Багато річок вийшли з берегів. Жителі села Більчаки, чекають на допомогу і вирішення їхньої проблеми. Поки ж запасаються гумовими чоботями, справними човнами і міцними нервами, адже невідомо, коли спаде вода у річці.

Читайте також: У Гощі судитимуть водія, з вини якого в ДТП загинула дівчина та випадковий пасажир