Доступність, якість та безоплатність. На Рівненщині створять мережу закладів охорони здоров'я за напрямком лікування. Це 3-тій етап реформи медицини. Ще його називають інфраструктурний. Реалізація нововведення дасть змогу раціонально розподіляти закупівлі та постачання дороговартісного обладнання між лікарнями. Про це говорили сьогодні, 29-го березня, на Госпітальній раді в Острозі. Розповісти про реформу приїхав і міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. Як вплинуть зміни на охорону здоров'я в Рівненській області - дивіться далі у сюжеті.

І коли ми подивимося на територію Рівненської області і побачим де в нас інсультний-інфарктний центр і зрозуміємо куди повинна приїхати швидка, куди доставити і що будуть говорити родичі. Родичі будуть говорити: " Не везіть за 150 кілометрів, привезіть в лікарню ближче. І наша з вами задача показати і зробити певні речі. За 150 кілометрів, ми розуміємо, що буде якість. Ближче якості не буде, - каже Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України

Мова йде про 3-тій етап реформи медицини. За ним медичні заклади будуть поділені за функціоналом надання медичних послуг пацієнтам. Тобто за цією реформою мед-заклади отримуватимуть необхідне обладнання саме за своїм спрямуванням.

Сьогодні війна, що сьогодні в нас в країні економіка не працює так в довоєнний період і ми не можемо розпорошувати обмежений ресурс. Тому ми визначаємо мережу, яку ми пріорітизуєм і доводим її до ідеального стану, - каже Віктор Ляшко.

Таким чином лікарні поділять на загальні, кластерні та надкластерні. Заклади охорони здоров'я матимуть свої функції у лікуванні пацієнтів.

 Ми централізуємо спеціалізовану послугу, вузькоспеціалізовану послугу. Більш широку послугу ми зробимо доступну на рівні кластерів, а вузькоспеціалізовану на рівні надкластерних лікувально профілактичних закладів, - каже Олег Вівсянник, директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської облдержадміністрації 

На Госпітальній раді привернули увагу щодо програми "Доступні ліки". За якою пацієнти з хронічними захворюваннями можуть отримати препарати безкоштовно або ж за невелику доплату. Адже в області, є заклади, на які приходять скарги за вимагання коштів за препарати по програмі "Доступні ліки".

У Рівненській ОВА кажуть, сьогоднішня Госпітальна рада, це важливий крок у розвитку області. Було важливо почути думку голів громад та представників мед-закладів щодо реформи.

На Госпітальній раді обговорили забезпечення фінансової спроможності закладів охорони здоров‘я, реалізацію програми медичних гарантій розвиток медичної освіти та формування спроможної мережі медзакладів в області.

Реалізувати поділ мед-закладів мають до 1-го травня. Загалом реформа розпочнеться на території 18 областей та у місті Київ. На даний момент її неможливо провести у окупованих або частково окупованих територіях.

Читайте також: Рубка лісу чи велопарк: у Рівненській ОДА шукали компроміс між лісівниками та громадськістю