У Рівному може з'явитися бізнес-центр на території архітектурної пам'ятки. У цьому впевнені мешканці прилеглих будинків до Свято-Успенської церкви, що на вулиці Шевченка. Біля неї раніше знаходилася 200-літня хата. Потому її викупили і передали в музей. Нині на земельній ділянці забудовник почав будівельні роботи. Відтак, місцеві мешканці забили на сполох, оскільки закон забороняє проводити будь-які роботи в зонах охорони пам'яток національного значення. Сам же забудовник розповідає, хоче звести будинок, аби жити біля церкви.

Ще 2 роки тому на цій земельній ділянці знаходилися 200 літня хата. Потому її викупив мешканець Закарпатської області та передав старовинну хату в етнорезиденцію Ладомирія. Натомість, розпочав, на вже вільній землі, підготовчі будівельні роботи для чогось іншого.

Мешканці прилеглих будинків почали бити на сполох. Переживають, що на цьому місті зведуть черговий бізнес чи торговельний центр. Бо згідно паспортів будівництва та документації тут має бути будівля 11 метрів у висоту. Це майже три поверхи.

Дзвіниця церкви, що знаходиться поруч визнана пам'яткою архітектури національного значення. Відтак земельна ділянка, на якій хочуть звести чи то будинок чи якусь іншу споруду, охороняється законом України. Аби отримати дозвіл на проведення будь-яких будробіт необхідно звертатися до вищого органу. У даному випадку це Міністерство культури і туризму України.

Втім, у відомстві не знають чи отримував забудовник дозволи у Міністерстві культури і туризму України. Натомість в міському управлінні містобудування і архітектури без проблем видали будівельні паспорти. Запевняють, коли забудовник отримував дозвільні документи, ця територія не вважалася охоронною зоною. А в контролюючому органі лише констатували - нині розбираються у даній ситуації.

Ми зараз з цією ситуацією розбираємося, якраз з управлінням містобудування і архітектури. Оскільки у них ці обмеження, на момент видачі будівельних паспортів не були визначені. Оскільки, на цей момент, ми в цьому розібрались, - резюмує начальник ДАБК Микола Дадюсь.

Сам же забудовник Богдан Негеря, розповідає, поблизу церкви хоче побудувати лише будинок, аби там проживати. Нагадує, що свого часу за власні кошти зберіг старовинну хату, яка була на земельній ділянці, бо реставрував її та передав у музей.

На наше запитання, стосовно висоти будинку, яка по документах становить 11 метрів, забудовник починає розповідати про інший будинок, що знаходиться навпроти.

На даний момент, я нічого не порушив. Порушили тільки ті жильці, які навпроти, оце порушення є. Це 9 поверхів. Якщо ви піднімете в цій зоні документи, то в цій зоні будувати 9 поверхів не можна, - розповів забудовник Богдан Негеря.

Мешканці прилеглих будинків ще на етапі підготовчих робіт, хочуть блокувати будівництво. Бо не вірять забудовнику і впевнені, той зведе черговий бізнес-центр біля архітектурної пам'ятки.

І ще більше запитань, виникає до управління містобудування та архітектури, та усіх, хто видавав дозволи на будівництво у охоронній зоні архітектурної пам'ятки національного значення. Бо ж нібито у відомствах не знали, що на цій земельній ділянці можна щось будувати, лише з дозволу міністерства культури і туризму.

Тепер же усі контролюючі органи шукають шляхи, як усунути дане порушення. Тобто видаємо дозвіл на будівництво, а потім шукаємо, як усунути свою помилку.

Читайте також: Рівнян запрошують на Здорову прогулянку у суботу 1 квітня