Лікування малюванням. На Рівненщині поранених військових реабілітують завдяки арт - терапії. В обласному госпіталі ветеранів війни, поранені військові малюють картини. Даний арт - проєкт кілька років тому запровадили волонтери. Тепер картини поранених захисників продають на виставках в Україні та закордоном. За виручені кошти купують техніку та все необхідне на фронт. Як захисники вперше беруться за пензлі і які створюють картини, дивіться далі у сюжеті.

Андрій десантник. Родом з Львівщини. Не чекаючи повістки, 24 лютого, минулоріч пішов добровольцем боронити Україну. Під час визволення Харківщини отримав важке поранення.

Андрій пересувається на візку. Вже другий місяць проходить реабілітацію в обласному госпіталі ветеранів війни. У мирному житті малювати не любив, захоплювався фотографією. Взявся за пензля вже після поранення, у лікувальному закладі.

Іван теж проходить реабілітацію. Сам військовослужбовець Нацгвардії. Отримав травму на службі. З дитинства малював, вчився в художньому училищі.

Арт-терапія є одним з методів лікування, кажуть медики. Діє вона у шпиталі кілька років. Малювання - це психологічна та фізична реабілітація.

Сеанси арт-терапії для учасників бойових дій запровадили волонтери. Проводять їх раз у тиждень. Відвідують їх біля десятка військових. Більшість поранених взялись за пензля вперше. Дехто не може малювати через важкі поранення, але все одно є позитивний ефект від перегляду.

У нас був чоловік на візочку, у нього була нейротравма. Він погано працював руками, майже не розмовляв на той момент. З ним був його батько, який доглядав за ним і власне й малював. Одного разу кажемо давайте намалюємо якусь картину, батько каже я знаю яку. Домашнього улюбленця - пса-ротвелера. /Звичайно цю роботу зробили у більшості ми і його батько. ми роботу завершили, цей мужчина приїжджає, дивиться всі картини, бачить цю роботу, свого пса і у нього проявляються емоції, він починає посміхатись і плакати. Для нас це дуже великий показник, - розповіла волонтерка Валентина Антонюк.

Намальовані картини військові можуть лишити собі або ж віддати волонтерам. Ті відправляють їх на виставки. Два роки їх майже не проводили через пандемію. У цьому році відновлюють. За виручені кошти від продажу картин купують необхідне захисникам на фронт.

Виставка - продаж нещодавно пройшла у Рівному. На ній було представлено 31-ну картину. Прийшов на неї й Іван. Щоправда його картин не було. Бо останню ще не закінчив.

На виставці є картина Сергія. Чоловік воював під Соледаром. Там отримав травму і тепер проходить курс лікування у Клеванському медзакладі. Каже, спершу не хотів ходити на арт-терапії. Проте все ж взявся за пензлик.

Вартують картини від тисячі гривень. У Рівному на виставці вдалося продати 11 робіт. Твори військових відправляють на продаж і за кордон. Приміром, в Англії малюнок захисника продали за рекордні тисячу двісті фунтів. Тільки цьогоріч виручених грошей вистачило на три машини для військових. Нині готуються показати малюнки захисників у США.

Читайте також: Вараська громада отримала три зарядні станції у рамках Програми розвитку ООН