У роки Другої Світової там діяв партизанський табір. А напередодні на історичному місці відзначили 70-ту річницю партизанського руху. Заради цього в урочище Ковалі приїхали чотири десятки колишніх підпільників, а вітав їх особисто голова облдержадміністрації.

Це зараз Денис Балдич та Дмитро Василевич ледь переміщаються між землянками. А в роки війни саме звідси вони починали свій бойовий шлях. І хоч пам'ять інколи підводить - з легкістю знаходять саме свою землянку і розповідають про тогочасні події.

Кожен з них побував на фронті. Ці партизани знали, за що воювали, адже у далекому 42-му німці палили Старе село, та Будки-Кам'янські. Число жертв серед мирного населення сягало тисячі. Та вже у часи перебудови партизанам довелося чути не найкращі відгуки в свою адресу. А сама стоянка в урочищі Ковалі поволі руйнувалась. Втім незалежно від трактувань історії, місцева молодь знає походження і призначення цих землянок.

Місцевий історик каже, стаціонарні загони створювались у ближніх селах ще з початком війни. Але саме після масових розправ над місцевими жителями чоловіки пішли у ліси.

Аби ті стали підтримкою воякам Червоної Армії. У їх обов'язки входила також розвідка і диверсія на залізницях. Тих, що дожили до 70-тої річниці партизанського руху особисто при вітав голова обласної адміністрації. Адже сам родом звідси і про подвиги цих загонів знає не з книг.

Їх тут проживає 43. І сім'ї кожного до зими розпорядились забезпечити дровами. Аби ті відчували, що про них дбають не тільки у визначні дати.