Депутатський день у Рівному. Традиційно міські обранці збираються разом з керівниками профільних управлінь та обговорюють найбільш нагальні проблеми міста. Серед низки питань одним з наболілих була робота громадського транспорту у Рівному. Чотири місяці тому в обласному центрі скоротили вісім маршрутів. Втім, остаточно проблему це не вирішило. Чимало скарг на роботу громадського транспорту надходить і нині. Чи вдасться вирішити це питання та з якими викликами стикається управління транспорту Рівного, дивіться далі у сюжеті.

У зв'язку із введенням воєнного стану забезпечення громадського транспорту ускладнено через мобілізацію водіїв. Із 187 автобусів щоденно не виїжджають до 50 одиниць. Проблема почалась, коли відкрили кордони і поїхали водії, їх за любки взяли за кордоном на роботу. Другий етап, коли почалася пандемія і транспорт зупинився зовсім. Водії лишились без роботи, потому не всі вернулись знов у галузь, - каже Василь СЛИВКА, начальник управління транспорту і зв'язку Рівного.

А згодом до проблеми нестачі водіїв додалася і проблема зниження пасажиропотоку. Через що деякі із маршрутів міста виявилися нерентабельними. Тож через скарги на перевізників та дублювання окремих маршрутів, кажуть, з 1 грудня минулого року закрили 8 маршрутів. У цей перелік потрапив і 65 маршрут.

Відповідь вам дам таку: 65 маршрут я сам створював, він був актуальний. Чому він став нерентабельним, не знаю. На ньому всі відмовились працювати, більшими автобусами, - каже Василь Сливка

Частину із скорочених маршрутів замінили великогабаритні автобуси. А окремі маршрути змінилися, аби довозити людей до віддалених точок. Однак, як у випадку із маршрутом №65, так і з маршрутом №58 люди залишилися незадоволенні.

Немає чим добратися зранку та ввечері на роботу та додому. Була в нас 58. Їх було 2, але жителі знали де і коли вони будуть і можна було доїхати на 8 на роботу. На 47 не хватає машин, - зауважив Віктор КОНОНЧУК, представник мікрорайону Тинне.

Маршрут №47а, який пустили замість 58-го місцевих не задовільняє.

В нас вже мешканці не знають куди стукати, підписи збирали, робили збори, хочуть приймати крайні міри, - продовжив Віктор КОНОНЧУК.

Втім, поки в країні іде війна і водіїв не вистачає, управління транспорту вирішити ситуацію не може.

Не можуть діститатися, знаємо. Поправимо ситуацію як кінчиться військовий стан, будуть хлопці працювать, - прокоментував Василь Сливка.

Більш оптимістичніше дивляться на ситуацію, яка склалася, у Рівненській міській раді.

Що стосується критичних маршрутів, управління напрацює. дамо реальне рішення і будемо рухатися далі, - каже секретар Рівненської міської ради Віктор ШАКИРЗЯН. 

Як виявилося з сьогоднішньої зустрічі - проблем з громадським транспортом у Рівному чимало. Містян не влаштовують нові маршрути, катастрофічно не вистачає водіїв. Міське управління транспорту просить більше грошей з бюджету на компенсації перевізникам, при цьому не маючи жодних пропозицій щодо розвитку комунального громадського транспорту.  

Читайте також: Зміни з квітня: як жителям Рівненщини купувати рецептурні ліки за е-рецептом