МОЗ спільно з World Health Organization Ukraine розробили план готовності та відповіді на спалах кору. Про це інформують в Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Низький рівень імунізації вже мав наслідком спалах кору в 2012 році, а потім знову з середини 2017 року до кінця 2019 року, коли в Україні був другий за величиною спалах кору в світі.

Загальний імунітет населення залишається низьким. За останні три роки рівні охоплення щепленнями вікових груп є недостатнім для створення колективного імунітету (не менше 95 %).

Враховуючи умови повномасштабної війни та, відповідно, ще більше зниження показників імунізації, ситуація в Україні потребує особливої уваги. Маємо бути готові до найгіршого сценарію: превентивно розробити план заходів, що дозволить максимально убезпечити людей та знизити потенційні негативні наслідки для системи охорони здоров?я, – зауважив міністр охорони здоров?я України Віктор Ляшко.

В розробленому плані міститься комплексний огляд усіх критичних дій, необхідних у кожному регіоні для визначення територій і груп високого ризику, зниження ризиків за допомогою цільових заходів, адаптованих до поточного контексту, та захисту населення й системи охорони здоров’я від широкомасштабного спалаху кору.

Читайте також: В Україні зафіксовано два випадки кору