Немовлятко повзало по підлозі, потягнуло кору в рот і за ліченні хвилини стороннє тіло опинилося в бронхах. Про це повідомляє Рівненська обласна дитяча лікарна.

Восьмимісячна дитина із Сарненського району проковтнула небезпечний предмет. Малюка терміново госпіталізували у Рівненську обласну дитячу лікарню.

Дитині було виконано бронхоскопію під загальним наркозом. В лікарні немовля пробуло ще декілька днів і нині вже знаходиться вдома, - повідомили у лікарні.

Лікарі зазначають, що дитина може ковтнути сторонній предмет миттєво. Батьки, навіть, можуть не зрозуміти, що сталося.

Дитина граючись бере до рота дрібний предмет, коли він торкається кореня язика, виникає рефлекторний ковтальний рефлекс. Далі стороннє тіло попадає у травний тракт (стравохід, шлунок). Якщо дитина різко вдихне – предмет потрапляє у дихальні шляхи (трахею, бронхи), - розповідає завідувач діагностичного відділення Рівненської обласної дитячої лікарні, лікар-ендоскопіст Юрій Антощук.

З небезпечних сторонніх предметів, найчастіше діти ковтають: монети, батарейки, шурупи, голки, магніти, дрібні іграшкові фігурки, ковпачки від ручок, заколки, кулони та інші прикраси;

Що має насторожити батьків:

утруднене ковтання;
підвищене виділення слини;
відмова від їжі;
зригування чи нудота;
утруднене дихання;
скарги на болі в животі, в грудях;
кров у виділеннях;
погіршення загального стану, зміна в поведінці.

Читайте також: У ЦНАПі Рівного відновили надання послуги "єМалятко"