Фото ілюстративне
Користь вітамінотерапії для організму неодноразово обговорювалась лікарями. Вони дійшли висновку, що мікронутрієнти важливі та необхідні. Проте тільки за умови, що спостерігається їхній дефіцит, який відразу відбивається на самопочутті. Наприклад, якщо не вистачає ретинолу (вітаміну А), то знижується зір, погіршується стан шкіри, волосся, нігтів, падає імунітет.

Для компенсації вітамінного дефіциту розробляються спеціальні препарати. Це можуть бути монопрепарати, що містять один активний компонент, наприклад, вітамін А, або комбіновані засоби з декількома елементами. 

Аптечний вітамін А: який краще

Вітамін А — група близьких за хімічною структурою речовин, що включає ретинол та ретиноїди. Здебільшого організм отримує їх з їжі. Добова потреба у жінок становить 700 мкг, чоловіків — 900 мкг, дітей — 300–400 мкг. За недостатнього споживання продуктів харчування, що містять вітамін А (печінка, зелені овочі, помаранчеві фрукти, яйця), рекомендують приймати дієтичну добавку.

Під час вибору звертайте увагу на склад та віддавайте перевагу тим препаратам, де вітамін А представлений у формі ретинолу або ретиноєвої кислоти. Вони швидше та краще адсорбуються організмом.

Комплекси з бета-каротином менш ефективні, але більш безпечні щодо передозування. Нерідко нутрієнт входить до комплексів, представлених комбінацією інших вітамінів та мінералів. Його дія не зменшується, а, навпаки, у поєднанні з вітаміном Е посилюється та потенціюється.

Каротиноїди, що надходять в організм через їжу, краще засвоюються, якщо поєднувати їх з жирами: додавати в терту моркву сметану або заправляти салат з гарбуза та овочів олією. Це дозволить збільшити біодоступність бета-каротину, що міститься у рослинних продуктах.

Коли необхідно приймати ретинол

Найчастіше препарати призначають за порушення харчування, яке викликано голодуванням, незбалансованим раціоном, дієтами.

Прийом вітаміну А показаний:

  • за появи зовнішніх ознак: сухості шкіри, ламкості та випадіння волосся, розшарування нігтів, акне, сухості очей, зниження зору;
  • людям, схильним до частих респіраторних інфекцій, запальних процесів дихальних та сечовивідних шляхів, ЛОР-органів;
  • дітям, у яких спостерігається уповільнення фізичного та розумового розвитку;
  • людям, які зловживають алкоголем та цигарками;
  • жінкам, що годують;
  • для профілактики ракових захворювань, тому що ретинол — потужний антиоксидант, який запобігає активності вільних радикалів;
  • жінкам з репродуктивною дисфункцією;
  • пацієнтам із кишковими інфекціями, включно з паразитарною інвазією.

Для підвищення ефективності нутрієнта дотримуйтесь правил прийому. Слід приймати його після їди через 10–15 хвилин, тому що саме в цей момент в організмі виробляються речовини, які сприяють засвоєнню вітаміну.