У Рівненській обласній дитячій лікарні проведено два успішні кейси хірургічного лікування сагітального краніосиностозу — найпоширеніший одношовний краніосиностоз відомий як скафоцефалія.

Як повідомили на сторінці обласної лікарні у ФБ, це досить рідкісна патологія розвитку, яка виникає в 1:1000-5000 новонароджених.

Було проведено малоінвазивне хірургічне втручання — ендоскопічна краніопластика, з використанням після втручання корекційного шолома, так звана шоломна (helmet) терапія (шолом виготовляється за індивідуальними мірками).

Пацієнтами - 6-місячні немовлята: двічинка, яка народилася 01 липня 2022 року, та хлопчик, народжений 9 серпня 2022 року. У обох діагноз ВВР., сагітальний краніосиностоз, скафоцефалія.

Операцію вионувала бригада у складі: хірургів (Романчук С.В, Сегін І.І.), анестезіологів (Рибак О. П., Скуба Ю.В.), операційних медсестер (Шуст І.,Костюк О.), та молодшої медичної Шевченко О.

Також на сторінці лікарні пояснили, що Краніосиностози (краніостенози) – це патологія, обумовлена передчасним закриттям черепних швів, що призводить до порушення росту кісток черепа та його деформації.

З одного боку проявляється косметичним дефектом, з іншого симптомокомплексом, обумовленим невідповідністю розмірів черепа об’єму мозку – краніоцеребральною диспропорцією із відповідною неврологічною симптоматикою, від затримки психомовного розвитку розвитку до симптоматичної епілепсії та цілого ряду важких неврологічних проявів.

У залежності від передчасного закриття того чи іншого з черепних швів виділяють наступні варіанти краніосиностозів:

скафоцефалія – передчасне закриття сагітального шва;

брахіоцефалія – передчасне закриття коронарного шва;

тригоноцефалія - передчасне закриття метопічного шва;

плагіоцефалія - передчасне закриття одного з парних швів з одного боку та інші поєднані та комбіновані варіанти.

Пацієнти з встановленим діагнозом краніосиностозу підлягають стаціонарному обстеженню і нейрохірургічному лікуванню з подальшим симптоматичним лікуванням у неврологічних та інших відділеннях за призначенням.

Діагностика краніосиностозу базується на таких ознаках:

  •  Неправильне формування форми та розмірів черепа;
  •  Пальпаторна відсутність кісткових нерівностей у місцях типового розташування кісткових швів або кістковий гребінь в ділянці шва.
  •  Рентгенологічні (краніографічні) та КТ ознаки.

Основним та єдиним методом лікування є хірургічне втручання, що переслідує дві мети: усунення косметичного дефекту і відновлення краніоцеребральної пропорції.