Відповідно до вироку Острозького районного суду обвинувачену 28-річну жительку колишнього Острозького району засудили до двох років умовного терміну.

Подія сталася 21 січня минулого року. Тоді ще у 26-річної жительки колишнього Острозького району, яка перебувала на 34-35 тижні вагітності та в стані алкогольного сп’яніння, удома почалися перейми.

При надії жінка була вже вшосте. Втім, на лікарському обліку не перебувала, тому й умисно не викликала «швидку». З допомогою чоловіка у кімнаті, де температура була приблизно 10-14 градусів тепла, народила недоношену, але без вад розвитку дівчинку вагою 1886 г, зростом 43 см. Пуповину доньці перерізав батько.

Потому породілля закутала новонароджену в рушник, поклала на ліжку та пішла займатися своїми справами. Лише через деякий час її одягнула.

Схаменувшись орієнтовно за хвилин 40, викликала «швидку». Втім, того ж дня у лікарні медики констатували смерть немовляти.

Слідчі ВП № 3 (м. Острог) у рамках кримінального провадження розпочатого за фактом завідомого залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, вчинене матір’ю стосовно новонародженої дитини провели слідчі дії.

Під час огляду місця події поліцейські виявили та вилучили плаценту.

Відповідно до висновку судово-медичної експертизи смерть дитини настала в результаті загального переохолодження тіла через низьку температуру навколишнього середовища.

Відомо, що жінка наразі виховує чотирьох малолітніх. У листопаді 2020 року померла однотижнева дитина обвинуваченої.

Згідно із висновком судово-психіатричного експерта рівень інтелектуального розвитку 28-річної жінки в межах норми та її індивідуально-психологічні особливості не мають характеру вад, які могли істотно вплинути на її поведінку після народження дитини.

Відтак, слідчі за результатами проведеного досудового розслідування, зокрема і комплексу експертиз, матеріали кримінального провадження із обвинувальним актом за процесуального керівництва прокуратури скерували до суду у вересні 2022 року.

Минулого тижня суд визнав виною 28-річну обвинувачену в скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 135 КК України. Втім, звільнив її від відбування основного покарання, призначивши два роки іспитового строку.

До обставин, що обтяжує покарання підсудної, суд відніс скоєння злочину в стані алкогольного сп'яніння. Обставина, яка пом`якшує покарання — щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Про це повідомляють в ГУНП в Рівненській області.

Читайте також: На Рівненщині викрито правоохоронця, який вимагав хабарі з підприємців