Мова йде про 2 з половиною гектари у селі Могиляни Острозького району. На цих землях було поселення трипільської культури, могильник доби середньої бронзи та римського часу, а тепер місцеві жителі вирощують тут городину та пшеницю.


110915_Moguljanu rivne1

Науковці б’ють на сполох: унікальна археологічна пам’ятка, а з нею цінні артефакти, можуть бути знищені.

У приватній власності ці землі перебувають з 2002-ого року. Тоді троє місцевих жителів отримали на ці ділянки державні акти. Відповідати за їх видачу доведеться службовим особам відділу земельних ресурсів в Острозькому районі. Чиновники, кажуть у прокуратурі, не дослідили, що ці землі – археологічна пам’ятка і таким чином порушили закон.

В Острозькому відділі земельних ресурсів про цю справу чули лише зі ЗМІ. Нинішній начальник журналістів зустрічає неохоче. Каже: коли на ці землі видавали державні акти, він ще не працював, і взагалі, раніше погодження в археологів ніхто не вимагав.

Та в прокуратурі невблаганні: за фактом незаконного надання у приватну власність земель, що мають особливу наукову та історико-культурну цінність, тут порушили кримінальну справу. Чиновників підозрюють у перевищенні службових повноважень. Збитки, завдані державі, правоохоронці оцінюють у 12 з половиною мільйонів гривень і нині готують позови до суду. Щоб повернути ці землі в державну власність.

У самих Могялинах і не здогадуються, що поруч унікальна археологічна пам’ятка. Іноді місцеві жителі під час проведення сільськогосподарських робіт знаходять тут людські рештки та незрозумілі предмети, але особливого значення цьому не надавали. Тепер сільський голова ламає голову чим замінити людям землі, на яких вони вже майже 10 років вирощують городину.

Науковці наполягають: землі неодмінно слід повернути в державну власність після чого провести тут археологічні розкопки. Земля в Молилянах, переконані історики, приховує ще чимало таємниць, які можуть пролити світло на життя перших українців, що проживали на цій території 6 тисячоліть тому.