Макарони за 109 гривень - вершина айсбергу. Це лише один продукт, з переліку закупівлі - яку нині перевіряють правоохоронці. На предмет зловживання службовим становищем обіцяють перевірити усіх причетних посадовців. Чи дійсно останні "збагатіли" на поставках продуктів до дитячих садків Рівненської громади - дивіться далі у сюжеті.

 Це Віктор Жабчик. Показує нам свою продукцію. Він власник одного з найбільших підприємств в Україні з виробництва макаронних виробів, яке знаходиться у Рівному. Людина, яка є експертом в галузі не розуміє звідки чиновники взяли суму в 109 гривень за кілограм.

Чоловік каже: загалом макаронні вироби існують двох класів: А та Б. Управління освіти для дітей - закупило макарони з твердих сортів пшениці. Що відповідає першій категорії. Втім, і на них ціна - далека від тієї, що фігурує в закупівлях. Віктор Жабчик розповів, як формується ціна саме на вказаний клас макаронних виробів.

Різниця між сумою у 50 та 109 гривень - суттєва. І це лише один продукт, з переліку закуплених управлінням освіти. Міський голова Рівного Олександр Третяк вже відсторонив очільника управління освіти Богдана Туровича від займаної посади на час проведення службового розслідування. Та долю начальника профільного відомства не коментує, як і ситуацію в цілому.

Віддуватись за управління освіти доручили заступниці мера Марині Кузьмічовій. На запитання чому закупівля не прозора та неконкурентна та чому проводилась без електронної системи торгів, заступниця мера пояснила, тендер провести намагались. Втім, за її словами охочих взяти в ньому участь не було. Тому скористались послугами нібито "перевіреного" в минулому постачальника.

Фірма, у якої закупили макарони - ТОВ"Волинський екологічний продукт", займається оптовою торгівлею. Виробник - дніпровська фірма "Біостандарт". Уточнити деталі співпраці з цими підприємствами ми хотіли у очільника профільного відомства. Втім, на час проведення службового розслідування начальник міського управління освіти Богдан Турович - відсторонений від виконання службових обов'язків. Через це, за його словами, і не готовий будь що коментувати. Не озвучив і ціну, за якою були закуплені інші продукти для дитячих садків.

За справу вже взялися правоохоронці. Вони перевіряють усі позиції договору.

Обіцяють надати правову оцінку діям посадових осіб. Причетним може загрожувати позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Читайте також: Прокуратура розслідує справу закупівлі продуктів для садочків за завищеними цінами у Рівному