Фото ілюстративне
Із 15 лютого 2023 року, відповідно до нових правил, у всіх рибогосподарських водних об'єктах встановлюється заборона на добування щуки на період нересту, яка діятиме до 31 березня.

Про це повідомляє пресслужба Державного агенства меліорації та рибного господарства.

Ця заборона в Україні вводиться вперше і нарешті відповідатиме логіці процесу розвитку цього виду риб. Адже щука – одна з небагатьох риб наших водойм, нерестова активність якої починається за температури води 3-5°C, що є нижчою порівняно з нерестовими температурами інших видів. Задля захисту плідників у переднерестовий та нерестовий періоди, термін нерестової заборони на вилов щуки має поширюватися не тільки на період відкладення ікри, але й на час переднерестової активності. Адже безпосередньому нересту щуки передує переднерестова міграція, під час якої відбувається остаточне дозрівання ікри у самок та молок у самців. А особливої охорони її плідники потребують під час масових нерестових міграцій, упродовж яких щука є дуже вразливою до вилову, – пояснили у відомстві.

У Держрибагентстві звертають увагу, що за незаконне добування щуки передбачено покарання від адміністративної до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Штраф за одну незаконно виловлену щуку складає 3 468 гривень.

Нагадуємо рибалкам і про заборону вилову риби на зимувальних ямах, яка діятиме до початку весняно-літньої нерестової заборони 2023 року у Державній екологічній інспекції Поліського округу функціонує "Гаряча лінія".

Якщо вам стало відомо про факти порушення природоохоронного законодавства на території округу або маєте слушні зауваження, пропозиції, які стосуються повноважень Інспекції, звертайтеся за номерами телефонів: 098-429-86-90; (0362) 67-14-51.

Читайте також: Рибоохоронний патруль Рівненщини за рік викрив 415 порушень