УПЦ є частиною російської православної церкви. Такий висновок релігієзнавчої експертизи. Ба більше, в парламенті готуються внести зміни до деяких законів, щодо діяльності в Україні релігійних організацій, зокрема таких, що керуються країною-агресором. Що стало причиною таких висновків та що про них думають в рівненській єпархії української православної церкви - дізнавались наші журналісти.

Українська православна церква досі підпорядковується москві та є частиною Російської православної церкви. Такий висновок релігієзнавчої експертизи, проведеної Державною службою з етнополітики та свободи совісті. Один з членів експертної групи - Андрій Смирнов. Розповідає, чому фахівці дійшли до такого висновку.

Ми звернулись за коментарем до Рівненської єпархії УПЦ. Керівник її юридичного відділу Василь Начев розкритикував висновки експертів. Стверджує, станом на зараз не мають жодних канонічних зв'язків з московським патріархатом.

Ми запитали у рівнян чи є УПЦ частиною російської православної церкви та чи довіряють вони висновкам експертної групи, яка працює в рамках урядової ініціативи.

А на думку юриста Миколи Бляшина - публікація висновків експертизи лише перший етап. Далі, за його словами - справа за Верховною Радою, де вже зареєстрований і відповідний законопроект. І тільки на фінальному етапі, після його прийняття, рішення стосовно релігійних організацій - зможе приймати суд.

До слова, з початку повномасштабної агресії рф активізувався і процес переходу релігійних громад з УПЦ - до православної церкви України. Впродовж 2022 року - таких громад 38.

Читайте також: З 7 лютого стартує обмін ламп розжарювання на LED у відділеннях поштового зв’язку м. Здолбунів