В морозну погоду підібрати одяг буває складно. Нерідко ноги мерзнуть, а тіло в цей час пітніє.

Щоб одягнутися грамотно і тепло розподілялося рівномірно, потрібно знати кілька хитрощів комбінування одягу, пише УНІАН.

Дотримуйтесь принципу багатошаровості

У морозну погоду слід носити кілька шарів одягу для кращого збереження тепла. Але просто вдягти футболку під светр неправильно - в такому випадку тулуб спітніє і футболка промокне. Радимо використовувати принцип багатошаровості наступним чином.

  • Перший шар одягу - термобілизна. Вона збереже тіло в теплі, а піт виведе до наступного шару одягу. Термобілизна з натуральних тканин з цим завданням справляється погано - краще придбати річ з якісної синтетики.
  • Середній шар - утеплений одяг наприклад, светр і брюки.
  • Верхній шар - куртка, взуття та шапка.


Цей простий принцип допоможе підібрати теплий вуличний образ для будь-якої погоди. А вдома буде достатньо перших двох шарів.

Вибирайте правильні матеріали

Натуральні тканини, такі як бавовна, приємні і корисні для шкіри, але взимку їх носити не варто. Вони погано зберігають тепло і швидко намокають від поту. Ходити з мокрими шкарпетками і вологою футболкою взимку небезпечно для здоров'я. Тому рекомендується вибирати спідню білизну, шкарпетки та футболки з синтетичної тканини.

Для светру або кофти найкращий матеріал в морози - фліс або натуральна шерсть. Така тканина має хороший баланс між теплоізоляцією і виведенням зайвого тепла.

Вибір матеріалу для куртки залежить від того, чим ви займаєтеся на вулиці. У важких дублянках можна прогулюватися, а для більш активних занять ідеальним вибором стануть легкі мембранні куртки.

Шапка з бавовни погано зберігає тепло - в них голова може мерзнути. Шапки з натуральних тканин краще замінити щільними головними уборами з акрилу з флісом.

При виборі взуття зверніть увагу, щоб підошва не була виготовлена з гуми, інакше замерзнуть ступні.

Як одягнутися тепло в морози - кілька порад

  • Одягніть дві пари шкарпеток на ноги - знизу синтетичні, зверху вовняні.
  • Якщо вдягли дві пари штанів - верхні повинні бути більш вільними. Тоді між брюками буде повітря, який забезпечить термоізоляцію.
  • Короткі штани в мороз можуть привести до обмороження щиколоток. Обов'язково закривайте ноги повністю.
  • Штани заправте в взуття, якщо вона досить висока.
  • Якщо вітер дме в ноги - покладіть дві устілки в взуття.
  • Для зігрівання ніг в мороз покладіть під ступні гірчичники.
  • Вибирайте вільне зимове взуття, щоб ви могли легко рухати пальцями. Якщо взуття занадто тісне, то кровообіг в ногах порушиться і вони замерзнуть.
  • Не пошкодуйте грошей на балаклаву для обличчя - ця річ дуже виручить в морози.

Що робити, якщо почали пітніти в холодну погоду
Пітніти в холодну погоду дуже небажано, адже можна застудитися. Якщо ви відчуваєте, що почали пітніти під одягом - потрібно швидко відрегулювати температуру тіла.

Для початку варто уповільнити крок і знизити фізичну активність. Потім ненадовго зніміть який-небудь елемент одягу, щоб тіло віддало зайве тепло, наприклад шапку або рукавички.