Хоч вони й намальовані подекуди серед руїн, але емоційно зігрівають. А ще ці ілюстрації мотивують і наче кажуть: «Це нічого, ми все відбудуємо». Принаймні таким був задум автора.

Роботи створені у рамках проєкту «Культурний десант», який об’єднує художників та музикантів з усієї України. Костянтин Качановський бере участь в ініціативі «Стіни культури». Він та інші митці вже працювали в деокупованих містах Харківщини, а також у Миколаєві. Крайня ж поїздка була в Херсон.

Ми хотіли підняти людям настрій. Загалом же під час усіх цих поїздок зрозуміли один нюанс: прості й теплі написи на зразок «Херсон – це Україна» чи «Рідні, ви – вільні!» справді мають вплив і підтримують, - пояснює Костянтин Качановський. - І саме через візуальну форму спілкування ми прагнули розрядити ту обстановку. У проєкті задіяно доволі багато художників. Це збірна команда. В кожного з нас свій стиль, матеріали. А ось завдання – одне.

Оскільки графік перебування в Херсоні був доволі стислий, та й умови для роботи складніші, то рівненський художник вирішив створювати не один великий мурал, а декілька простіших ілюстрацій, однак із влучним посилом.

Так, на одній зі стін Костянтин зобразив хлопчика, який біжить із сачком за крилатою ракетою. Він хотів, щоб люди, які розглядатимуть малюнок, задумалися, як війна впливає на дітей.

Коли дивишся на хлопчиків і дівчаток, які пережили деокупацію, то розумієш, що вони дуже сміливі. Наприклад, діти розповідають: «Сюди прийшли погані дядьки, ми до них не підходили. Вони матюкалися, п’яні ходили, але вже все нормально». Але ці події таки залишать слід у свідомості, - вважає художник.

Також автор намалював дівчинку, яка витирає російську символіку. За його словами, в Херсоні було зроблено доволі багато написів про росію. А ця ілюстрація – свого роду протест від дітей, бо росія тут – не «навсєгда», росія тут – НІКОЛИ.

Наступний стінопис знаходиться на напівзруйнованому торгово-розважальному центрі. Раніше заклад був дуже популярний, але окупанти його понівечили. Споруда обгоріла, навколо – сміття.

Я зобразив там хлопчика з пилосмоком. З одного боку, ілюстрація наче говорить: «Хто це буде прибирати і відбудовувати?», а з іншого, ніби й відповідає: «Нічого страшного, ми знову наведемо тут лад і відновимо», - пояснює свій задум автор.

Також на стіні цього самого будинку Костянтин Качановський намалював символічне ДНК нації. Дизайн зображення зробила його дівчина. Ілюстрація – в патріотичних кольорах з нашими квітами.

На п’ятій роботі художника зображений хлопчик, який дзюрить на окупантську техніку. Це символізує ставлення українських дітей до окупантів.

Під час створення стінописів до Костянтина підходили чимало місцевих. Роботи їм подобалися.
Люди в Херсоні дуже теплі і приємні в спілкуванні. Так про них, до речі, багато хто відгукується. Підходили, розповідали свої історії, розпитували про нас, просили, щоб і на їхніх будинках щось намалювали. Шкода, що в нас було обмаль часу, - розповів Костянтин Качановський. Загалом у Херсоні митці створили майже 40 муралів.

Участь у проєкті рівненський художник планує продовжувати далі. Лише чекає сприятливіших погодних умов, бо для автора, що пише просто неба, це важливо.

Про це повідомляють в Рівненській ОВА.

Читайте також: Для всіх закоханих. У Рівному з концертом виступить найяскравіший композитор і піаніст-неокласик Єгор Грушин