СБУ нейтралізувала спробу російських хакерів проникнути у комп’ютерні мережі багатоквартирних будинків. У Рівному - також

 Кіберфахівці СБУ нейтралізували російську хакерську атаку на електронні системи житлової інфраструктури у одному із прикордонних регіонів України.

Через Wi-Fi мережу багатоквартирних будинків хакери хотіли дистанційно підключитись до системи відеоспостереження за житловими комплексами, дорогами тощо. Планували мати прихований канал для збору інформації про ситуацію в місті.

Також агресора цікавили відомості щодо адрес проживання українських правоохоронців та можливого переміщення військової техніки.

Однак, співробітники СБУ спрацювали на випередження і своєчасно викрили спробу окупантів проводити розвідувально-підривну діяльність у прикордонному регіоні.

За оперативними даними, до кібератаки причетне підконтрольне спецслужбам рф хакерське угруповання з росії, яке спеціалізується на зламах електронних систем інфраструктурних об’єктів.

СБУ попереджає, що такі атаки ворога можуть траплятися і в майбутньому, тому закликає громадян бути уважними, більше уваги приділяти захищеності своїх комп’ютерних мереж, використовувати для цього складні паролі і періодично їх змінювати.

Тривають комплексні дії для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Нещодавно і у Рівному була ситуація із «glory to Russia».
Використання вказаної Wi-Fi мережі після несанкціонованого проникнення до інтернет-маршрутизатора, могло призвести до викрадення т. зв. «шпигунами» облікових записів усіх користувачів роутера, щоб у подальшому з їхніх пристроїв здійснювати потужні кібератаки.

Кіберфахівці УСБУ в Рівненській області рекомендують:
- під час налаштування точок доступу до роутера використовувати лише найновіші та найбільш захищені протоколи безпеки бездротового з’єднання;
- вимикати функцію «Автоматичного підключення до Wi-Fi»,
- та встановлювати складний пароль (більше 8 символів) для входу до адміністративної панелі роутера.