Вже зараз через зниження поголів'я корів столичні експерти прогнозують здорожчання молока до восьми гривень. У нас в області молоко в населення скуповують заготівельники із сусідніх областей, пропонуючи на відміну від місцевих вищу ціну - від 3 гривень за літр. Це, прогнозують експерти, надалі дозволить втримати показник поголів'я ВРХ. Разом з тим селяни не поспішають розводити корів.

До кінця року молоко може здорожчати на 10-15 відсотків, прогнозують експерти. Заготівельники вже почали активно боротись за сировину. На Рівне нщині за місяць закупівельна ціна молока зросла на 40-70 копійок. Втім не скрізь і не для всіх. Олег Поліщук, голова Голова сільськогосподарського кооперативу "Молочні ріки", що в Гощанському районі тримає більше сотні корів. Каже - півроку молока взагалі не здавали.

Перекрити збитки дозволяє реалізація молока на ринках Рівного. Тож члени кооперативу отримують не менше ніж 3 гривні за літр зданого молока. А завод за вересень запропонував ціну в 2.90 за молоко першого ґатунку. Тоді як на Березнівщині, де конкурують місцеві та Тернопільські заготівельники за другосортне молоко платять навіть 3.50. з таким підходом каже фермер, падіння поголів'я не уникнути.

Селянин Петро Олексіюк свого часу закупив десяток молодих теличок. Планував й надалі розширюватись. Через обвал ціни збув все - залишив дві корови і тепер здає по 10 - 15 літрів молока щодня. Для його сім'ї, а в чоловіка - 7 дітей, гроші за молоко, то мізерний дохід.

Дмитро Українець - голова асоціації фермерів Рівне нщини запевняє, молоко не повинно падати в ціні.

Що ж до поголів'я корів, то вже наступного року асоціація проситиме півтора мільйона гривень на відшкодування скотарям витрат на закупівлю молодняка, але тільки племінного. Бо цьогорічні пропозиції з повернення семи гривень за кіло ваги куплених телят не привабили фермерів.