Фото: ілюстративне
25 січня в Україні відзначають День студентів (Тетянин день). У світі в цей день відзначають - День виключно для себе, День навпаки, День подяки наставнику, Пташине весілля, День «давай поговоримо» в Канаді, День біолога та біології Мексики, День національної поліції в Єгипті, Національний день ірландського кави в США, Національний жіночий день Гондурасу.

Яке сьогодні церковне свято

Християни відзначають церковне свято 25 січня на честь відомої мучениці Тетяни Римської. Наші предки в цей день намагалися задобрити сонце і наблизити настання весни. Для цього випікали спеціальну обрядову випічку-колобок у формі Сонця. Випічку готувала старша жінка в сім'ї і ділила здобу між родичами.

В цілому день вважається вдалим для приготування будь-якої випічки. По тому, якою вийшла випічка, гадали, яким буде рік. Якщо тісто в процесі запікання добре піднялося, то рік буде ситим і благополучним. А якщо по центру випічки є западина, то можливі якісь проблеми. Якщо коровай тріснув - це означає проблеми зі здоров'ям.

Часто Тетянин день присвячували прибиранню - чистили килими, вибілювали постільну білизну і скатертини, мили вікна. Дівчата чистили килими біля річок, а донести їх допомагали юнаки. Таким способом вони зближувалися, адже тривав період весіль.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 25 січня

Які сьогодні іменини: Тетяна, Ілля, Петро, Макарій, Сава, Євпраксія.

Народні прикмети і традиції

Сонечко рано зійде – до раннього потепління і прильоту птахів з теплих країв.
Сніг на Тетяну обіцяє дощове і сире літо.
Яка погода сьогодні, така і в грудні буде стояти.
Вітер з півдня – літо буде посушливим і маловрожайнім.
Морозна і ясна погода – до хорошого урожаю; тепло і снігопад – до неврожаю.
Великі замети в цей день пророкують багато хліба.
Зоряне небо – до ранньої весни.

Що не можна робити сьогодні

Не можна зациклюватись на поганих думках.
Не можна піддаватись шкідливим звичкам.
Не варто тримати вдома старі та поламані речі.