Рятував іншого хворого чи розмовляв по телефону? Лікаря Рівненської обласної лікарні звинувачують у смерті пацієнтки. Сталось все два роки тому. Жінці зробили планову операцію. Але через декілька годин її стан погіршився і вона померла. Рідні звинувачують анестезіолога. Кажуть, замість того щоб самому допомогти жінці, він відправив до палати інтерна. На черговому судовому засіданні допитували свідків події. Деталі у сюжеті.

В палаті робочий мій день: ще в палаті 2 жіночки було прооперованих, пані Лукащик була в свідомості, нормально дихала, спілкувалася в телефоні, скарг не було. Медична сестра виконувала свою роботу, я свою, коли це сталося я проводила прибирання вечірнє, - каже ІРИНА СІРУК, свідок по справі. 

Так той злощасний день пригадує санітарка Рівненської обласної лікарні. Саме у липні 2020 року 39-річна Наталія Лукащик прийшла в медзаклад на планову операцію на щитоподібній залозі. Усе пройшло добре, втім за декілька годин стан жінки погіршився. У неї сталась зупинка серця, була клінічна смерть і за 13 днів не приходячи до тями, вона померла.

Я такого ще не бачила, це в секунді, їй недобре стало, вона вроді почервоніла, - додає Ірина Сірук.

А так той день пригадує сусідка по палаті Наталії. Жінці також робили операцію на щитоподібній залозі, але кількома годинами раніше.

"Це була післяопераційна палата, нас було 3. Ближче до вечора Наталя жалілася, що їй погано дихати. Я казала повернись на сторону бо в мене те саме було. Але їй ставало гірше. Ми не могли голосно говорити. з нами була 3 пацієнтка і вона гукнула медсестру, - розповідає Людмила РАДЧЕНКО, свідок по справі.

Яка в свою чергу зателефонувала лікарю-анестезіологу. Однак той відправив до палати жінки - інтерна.

"Прийшла дівчина-інтерн, почали надавати допомогу, требуло ставити трубку. але поставити трубку вони не змогли і почали викликати лікаря. Тоді прийшов лікар, вставили трубку з медсестрою і забрали її в реанімацію, - продовжує Людмила Радченко.

Рідні Наталії Лукащик кажуть, якби лікар-анестезіолог відразу надав допомогу жінці, її ще можна було б врятувати. А він в той час розмовляв по телефону. Як підтвердження цьому їх адвокат демонструє роздруківки телефонних дзвінків лікаря коли Наталії Лукащик ставало дедалі гірше. Натомість сам Олександр Бучак пояснює, що у той час займався іншим пацієнтом, який також потребував його допомоги. Допомогти прояснити цю ситуацію мають свідки події.

"Допитано персонал. який був у відділенні де була хвора, пацієнти, які разом з нею перебували. Які підтвердили факт погіршення стану здоров'я потерпілої, виклику лікарів, і встановлено часовий проміжок в який надавалася хворій мед допомога, - каже АНДРІЙ ВОЙТЮК, прокурор.

Після допиту ще декількох свідків, суд буде приймати рішення щодо винуватості чи не винуватості лікаря Олександра Бучака. Якщо його провину доведуть, загрожуватиме йому позбавлення права займатися певною діяльністю упродовж 5 років або ж 2 роки за гратами.