Фото: ілюстративне
23 січня у світі відзначають День почерку або День ручного письма, День вимірювання своєї ноги, День Баунті, День Japan Post Holdings, Великий тиждень енергозбереження в Великобританії, Всесвітній день свободи на Тайвані, в Китайській Республіці та в Південній Кореї, Національний день пирогів в США та День пиріжка.

Яке сьогодні церковне свято

23 січня, в православному календарі день пам’яті святителя Григорія Ніського. Був молодшим братом Василія Великого. Народився в благочестивій сім'ї, тому ще з дитинства отримав хорошу християнську освіту, вивчав Слово Боже. В дорослому віці ходив до нехристиянської школи в Кесарії Каппадокійській, а після цього працював вчителем красномовства.

373 року отримав сан єпископа від свого брата, а 381 року навіть прийняв участь у II Вселенському Соборі, був одним з його головних діячів. Ревно захищав православні догми все своє життя. Також прочитав чимало проповідей, для своєї пастви залишався великодушним батьком. Відрізнявся терпимістю, працьовитістю та милосердям.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 23 січня

Які сьогодні іменини: Григорій, Марко, Павло, Макар, Феофан, Анатолій, Феліція.

Народні прикмети і традиції цього дня

Іній на стовпах – до поганої риболовлі та неврожаю.
Дерева покриті інеєм – небо синім буде.
Безхмарне і ясне небо – до ранньої весни.
Хто засне в цей день першим, той першим помре.
Людина, яка в ніч з 22 на 23 січня побачить уві сні Сонце, Місяць або зірки, проживе до ста років. А ось якщо присниться коваль, то будьте готові до проблем зі здоров'ям. Купатися в сновидінні – до збентеження в справах.

Що не можна робити 23 січня

На Григорія з дому не можна виносити сміття і золу. Можна щастя своє винести.
Не варто хвалитися, особливо грошима і матеріальними благами. Так можна і без них залишитися.
А ще не потрібно мити посуд в чужій хаті.