фото ілюстративне
22 січня в Україні відзначають День Соборності. У цей день народ святкує річницю з моменту підписання у 1919 році "Акту злуки", тобто договору про попереднє об’єднання УНР і ЗУНР.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО 

22 січня в Україні святкують День Соборності України. Національне свято, яке відзначає Акт Злуки УНР та ЗУНР 1919 року. А ще роком раніше було проголошено незалежність Української Народної Республіки.

11 січня 1918 року був прийнятий доленосний для України документ — IV Універсал. В ньому УНР проголошувалася незалежною Державою.

На жаль, новоутворена держава зазнала агресії з боку більшовиків, тому її суверенітет був нетривалим. 22 січня 1919 року Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об'єдналися. Урочисті події відбулися на Софіївській площі в Києві.

Свято День Соборності України було створене указом президента України 1999 року. Воно має важливе політичне та історичне значення, демонструє бажання українців до об'єднання з метою створення та розбудови суверенної держави.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 18 СІЧНЯ

Хто відзначає сьогодні іменини: Тимофій, Петро, Гаврило, Юрій, Макар, Іван, Леонтій, Мануїл.

Талісманом людини, народженої 22 січня є цитрин. Різновид кварцу, який відрізняється сонячним кольором і неймовірним теплом. Здавна вірили, що прикраси з цитрину приваблюють багатство. Тому їх обирали ті, хто прагнув фінансового достатку.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ТА ТРАДИЦІЇ

  • Ледь чутно гудуть бджоли на пасіці — буде багато меду влітку;
  • снігопад прогнозує, що влітку буде великий урожай;
  • сильний мороз, але віконниці спітніли — чекайте на потепління;
  • опівдні вийшло сонце — весна прийде рано;
  • заметіль мете — вона буде продовжуватися ще тиждень.

Зазвичай цього дня стояли сильні морози, за що день в народному календарі отримав назву Тимофій Напівзимник. Трималися такі морози лише кілька днів, хоча і були найсуворішими. Від цього моменту селяни починали вже готуватися до весняних робіт.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ В ЦЕЙ ДЕНЬ

  1. Не варто виносити з дому сміття, особливо пізно ввечері.
  2. Заборонено лаятися і лихословити.
  3. Не можна виконувати фізично важку працю.