Ба більше хоче узаконити у цивільному кодексі та врегулювати статус дітей, народжених поза людським тілом. В науці цей процес зветься ектогенезом. Депутат наводить приклад концепту штучної матки, здатної виносити близько 30-ти тисяч дітей на рік. Це стало приводом для дискусій серед фахівців. Яких саме - Дивіться далі у сюжеті.

В розпал війни з рф, у ВР зареєстрували проєкт закону авторства нардепа від "Слуги Народу" Андрія Дануци. Останній пропонує внести зміни до цивільного кодексу та легалізувати можливість народження дітей шляхом ектогенезу. Це передбачає зростання організму - поза тілом жінки, у штучному середовищі. Ось про що йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Нардеп Андрій Дануца наводить приклад багатьох проблем - які, на його думку, здатні вирішити подібні інновації: як можливість відмовитись від практики сурогатного материнства так і ледь не подолання демографічної кризи завдяки репродуктивним технологіям. Втім, у багатьох фахівців та експертів вже чимало запитань: від етичного та духовного характеру до медичного та суспільного. Адже легалізація подібних методів - може спровокувати незворотні наслідки.

На думку Людмили Гридковецької, голови ГО "Українська асоціація Християнської психології" - у подібних ініціатив вже є перші прихильники.

Радикальну позицію щодо законопроєкту зайняв нардеп від Рівненщини Віктор М'ялик. Який виступає за традиційні сімейні цінності. Ще рік тому, він організував одиночний пікет у столиці, біля колони ЛГБТ-параду.

Каже, готовий докласти максимум зусиль, аби згаданий законопроект не потрапив на розгляд депутатів та не був підтриманий. Зазначає, більшості його колегам і взагалі нічого не відомо про намір легалізувати "ектогенез".

До парламенту законопроєкт потрапив 26 грудня 2022 року, нині він перебуває на розгляді у профільному комітеті. Яка буде його подальша доля - невідомо. Фахівці кажуть - "Віз попереду коня". Адже подібні експерименти раніше проводили лише на тваринах, та жодного разу не довели останні до кінця. Чому в Україні потрібно під час війни створювати законодавчу базу на перспективу для подібних ініціатив - загадка. Враховуючи, що подібної немає у жодній із країн світу.

Читайте також: Ну що там у вас: як ставляться до вакцинації дітей від коронавірусу на Рівненщині та Буковині