Фото: ілюстративне
19 січня християни східного обряду святкують Водохреще (Хрещення Господнє, Йордан). Це третє і останнє свято різдвяно-новорічного циклу. У світі 19 січня відзначають День домашнього сиру, Національний день попкорну в США, Водичи в Македонії, День консервної банки та День здорової ваги жінок.

Яке сьогодні церковне свято

19 січня християни східного обряду святкують Водохреще (Хрещення Господнє, Йордан). Це третє і останнє свято різдвяно-новорічного циклу.

Хрещення Ісуса Христа Іваном Хрестителем на річці Йордан – одна з п’яти важливих подій життя Сина Божокого поряд із Преображенням, Розп’яттям, Воскресінням і Вознесінням. Опис хрещення поданий у Євангеліях від Матвія, Марка, Луки та Івана. Більшість сучасних теологів вважає Хрещення Ісуса у 30-річному віці доконаним історичним фактом, так само як і його розп’яття.

У Римській-католицькій церкві Хрещення Господнє святкується у другу неділю Різдва Господнього (6 січня — Богоявлення або Трьох Царів). У протестантських і більшості Східних церквах це свято також святкується 6 січня за григоріанським і новоюліанським календарями; у деяких Східних церквах – 19 січня.

Хрещення – особливий обряд для всього християнського світу. Під час нього відбувається очищення людини від зла та процес її єднання з Господом. Водночас, разом з хрещенням Ісус Христос освятив воду річки Йордан, а тому цього дня за традицією після святкової молитви священник освячує воду.

Разом із Водохрещем віряни святкують свято Богоявлення Господнього: коли Ісус Христос вийшов з води після обряду хрещення, небеса розкрилися і звідти опустився Святий Дух у вигляді голуба. Також з неба голос проголосив, що Христос є Сином Божим. Саме цього дня з’явилася Свята Трійця: Бог, Син і Святий Дух.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 19 січня

Які сьогодні іменини: Андрій, Роман, Марія, Марта, Лідія, Іван, Домінікія та Михей.

Народні прикмети та традиції

Якщо у цей день ясна та морозна погода, то літо буде сухим та спекотним;
Якщо снігопад, то буде гарний врожай;
Якщо дуже багато птахів літає, то до негоди;
Якщо сьогодні падає дощ, то весна буде холодною;
Якщо у цей день з кимось домовлятись, то ці домовленості будуть успішними;
Якщо вранці вмитись холодною водою, то рік буде вдалим.

Що не можна робити сьогодні

Не можна сваритись та лаятись
Не можна займатись важкою фізичною працею
Не можна вживати спиртне
Не можна вишивати та в'язати
Не можна тримати вдома старі та поламані речі