На Рівненщині створюють Національний центр спінальної травми. Діятиме він на базі обласного госпіталю ветеранів війни у селищі Клевань. Тут вже працює команда фахівців з багатьох країн світу. Спеціалісти та медики займаються лікуванням та реабілітацією наших захисників зі спінальною травмою. Це пошкодження спинного мозку, через що людина частково або повністю не може рухатись. Як фахівці ставлять на ноги Героїв, у сюжеті Анни Яцук.

Це Віктор. Захищав Україну з 2014 року. Мав три поранення. Останнє найважче, у голову, внаслідок мінометного обстрілу.

Віктор у медичному закладі майже два місяці. Щоденно займається зі спеціалістами. Почав ходити, виконує різні вправи аби відновити функцію руки та поновити навички самообслуговування.

Поруч займається Іван. Був поранений на Донеччині. Військовий самостійно стояти не може, над собою працює, допомагає реабілітолог.

Щоденно з пацієнтами і психологи. Кажуть, реабілітація проходить у комплексі. Бо фізичні травми йдуть на рівні з психологічними.

Військові проходять лікування та реабілітацію на базі Клеванського госпіталю ветеранів війни. Тут облаштовують перший загальнодержавний Центр реабілітації пацієнтів зі спінальними травмами. Його створюють на базі вже існуючого Центру лікування та реабілітації наслідків нейротравми.

На сьогодні в госпіталі уже працює мультидисциплінарна команда Всесвітньої організації охорони здоров'я з багатьох країн світу. Закордонні фахівці допомагають у лікуванні та реабілітації наших захисників. Також переймають досвід в українських медиків.

Встановили в Центрі і нове медичне обладнання для роботизованої реабілітації. Це системи для відновлення навичок ходи. Це перший такий комплект в Україні. Придбали за кошти державного бюджету.

Великі сподівання на роботизоване обладнання і у Костянтина. Військовий не може ходити. Пересувається на візку. За три місяця у госпіталі вже чимало досягнув.

Стати на ноги військовому допоможе не лише сучасне обладнання, а й фахівці. Адже на базі Клеванського госпіталю планують зробити Центр підготовки реабілітологів.

Рівненщина стала пілотною областю де створюють Центр реабілітації пацієнтів зі спінальними травмами. До березня у медзакладі працюватиме мультидисциплінарна команда з багатьох країн світу. Впевнені, навіть найтяжчих поранених вдається повернути до звичного життя.

Читайте також: Внутрішньо переміщені особи підсилили медицину Рівненщини